DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Force India: Ocon az egyik legnagyobb ígéret

Esteban Ocon első teljes szezonját teljesítette a Force India színeiben, de máris kiváló benyomást keltett mindenkiben. Egy valamiben azért javulnia kell még, hogy legyőzze csapattársát.

Valójában (némileg váratlanul) már az idei évben is komoly fejvakarást okozott a félig újonc pilóta, az autót régóta ismerő mexikói csapattársának, Sergio Pereznek. Jóval kevesebb Formula-1-es rutinnal rendelkezett, a Force India autóját sem ismerte korábban, mégis nagyon gyorsan felvette a ritmust és a második félévben, az általa ismert pályákon pedig egyre gyakrabban győzte le tapasztalt társát.

Egyre több szakértő véli úgy, hogy néhány éven belül a Mercedes gyári istállója lecsap majd Oconra, ha addig el nem halássza egy másik topcsapat (a Ferrarival is szóba hozták). Andrew Green, a Force India technikai igazgatója felettébb elégedett eddig az ifjú titán teljesítményével, amit a csapatfőnökök rangsorolása is megerősített.

A rutinos és a két fiatal titán egy képen, Ocon balra


Valóban annyira jó Esteban Ocon, hogy a legjobb öt versenyző közé való a rangsorban? „Rendkívül gyors, óriási tehetséggel bíró, nagyszerű pilóta. Nem is tudok semmit kiemelni, amiben különösen jó lenne, ugyanis minden szegmensben egyformán erős. Óriási hatással van ránk, ahogy uralja a gépet” – nyilatkozta Andrew Green.

Egyetlen dologban azért mégis még javulnia kell Oconnak. A technikai igazgató elmondta, hogy Sergio Perez (nyilván a rutinja miatt) egy hajszálnyival jobban képes beállíttatni versenyautóját, mint zöldfülű csapattársa. Minimális a különbség, de ez például a szoros időmérő edzéseken 1-2 pozíciót is jelenthet. 2017-ben egyébként mindkét Force India kiválóan szerepelt. Sergio Perez a hetedik, francia csapattársa a nyolcadik helyen végzett. A mexikói legjobb eredménye egy negyedik hely volt, Ocon kétszer lett ötödik.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: