DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Melyik nap ki tesztel Abu Dhabiban?

Egy kollektív edzésre emlékeztet a kedden és szerdán rendezendő Pirelli-gumiteszt: a Yas Marina pályán mindegyik csapat körözni fog. Vezetni fog a világbajnok, a McLaren pedig kivételesen két autót küld pályára.

Nem hivatalos tesztnek számít a november 28-29-i gyakorlás Abu Dhabiban, hanem a Pirelli rendelkezésére gumifejlesztés céljából bocsátott napok közé tartozik: ennek ellenére a felállásra pillantva mintha egy nagydíj utáni kollektív tesztet látnánk, akárcsak augusztusban a Hungaroringen. A 2018-ra szánt abroncsokat az év során különböző helyszíneken, egyszerre egy-két csapattal kipróbáló gumigyártó a végére egy közös tesztet hozott össze, ahol azonos körülmények között az összes csapat adatokat szolgáltathat a következő évre tervezett keverékekről.

A teszten minden istálló jelen lesz 2017-es autójával, a McLaren ráadásul kettővel is: az engedményt a csapat a biztonsági aggályok miatt elmaradt interlagosi tesztért cserébe kapta. Az egyik autót a szerződtetett pilóták, Fernando Alonso és Stoffel Vandoorne irányítják, a másikba ülhet a jövő évi hivatalos tartalékversenyző, Lando Norris, valamint egy másik tesztpilóta, Oliver Turvey.

A mezőny nagy nevei közül is többen autóba szállnak: a Mercedes bejelentette a 2017-es világbajnok Lewis Hamilton, a Red Bull Daniel Ricciardo és Max Verstappen szereplését, a Renault-nál, Force Indiánál és Toro Rossónál ugyancsak lehetőséget kap a következő évi páros. Érdekes a Sauber esete is, akik még nem nevezték meg 2018-as versenyzőiket, de a tesztkeret arra utal, hogy az F2-es bajnok Charles Leclerc és Marcus Ericsson kap lehetőséget.



A legtöbb figyelem kétségtelenül a Williamsre fog szegeződni, mivel Robert Kubica ül az FW40-be. A lengyel a 2014-es autóval teljesített tesztek után először vezeti az istálló aktuális versenygépét. A csapat Lance Stroll és az eddig Renault tartalékpilótájaként ténykedő Szergej Szirotkin teljesítményével hasonlíthatja össze Kubicáét, amelynek kulcsszerepe lesz abban, hogy megkapja-e a csapat szabad ülését a Formula-1-ben utoljára 2010-ben szereplő pilóta. Sokatmondó, hogy a Williams félnapokra osztotta a tesztet, melyekből Kubica kettőt is kapott.

Egyes csapatok még adósak a bejelentéssel. Nem tudni, kinek adja át a Mercedes volánját Hamilton (feltételezhetően Valtteri Bottasnak), a Ferrari és Haas pedig még azt sem közölte, holnap ki vezet. F1-es híroldalak szerint a szerződéses pilóták mellett két Ferrari-junior, Antonio Giovinazzi vagy Antonio Fuoco van a pakliban a Haasnál, a nagycsapatnál pedig Sebastian Vettel részvételére számítanak.

A teszt megerősített résztvevői normál, a feltételezett pilóták dőlt betűtípussal szerepelnek az alábbi táblázatban.

 

A kétnapos Abu Dhabi teszt felállása:

Csapat

Kedd

Szerda

Mercedes

Lewis Hamilton

Valtteri Bottas

Ferrari

Sebastian Vettel

 

Red Bull

Daniel Ricciardo

Max Verstappen

Force India

Nikita Mazepin

Sergio Perez / Esteban Ocon

Williams

Robert Kubica / Lance Stroll

Szergej Szirotkin / Robert Kubica

Renault

Nico Hülkenberg

Carlos Sainz

Toro Rosso

Sean Gelael

Brendon Hartley / Pierre Gasly

Haas

Romain Grosjean / Kevin Magnussen

Antonio Giovinazzi / Antonio Fuoco

McLaren

Fernando Alonso

Stoffel Vandoorne

McLaren

Oliver Turvey

Lando Norris

Sauber

Marcus Ericsson

Charles Leclerc

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: