DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Egy helyett két autóval tesztelhet a McLaren

A Brazíliába tervezett, ám biztonsági okokból meghiúsult McLaren-Pirelli gumiteszt helyett a jelek szerint kárpótlást kap a csapat és Lando Norris tesztpilóta is. Abu Dhabiban bepótolják, ami elmaradt.

Az Abu Dhabi Nagydíj hétvégéjét követően a mezőny nagy része nem utazik el, hanem marad a hivatalos Pirelli gumitesztre. Korábban részletekben minden istálló kivette a részét a gumigyártó 2018-as fejlesztési programjából, ám a McLaren számára elveszett az interlagosi lehetőség.

Brazíliában az egész versenyhétvége alatt biztonsági problémák léptek fel, többek között a Mercedes hivatalos embereire is rátámadtak a nem túl jó közbiztonsággal megáldott országban a pálya közvetlen közelében. Mivel azonban a szervezők sem tudták garantálni a hivatalos személyek testi épségét a pályáról való távozás után, komoly aggályokat vetett fel hosszú távon is.

A Pirelli embereit is támadás érte, ez volt az utolsó csepp a pohárban, a következő hétre tervezett gumitesztet így egyszerűen törölték. Ez a legrosszabbul Lando Norrist, a McLaren (most már) hivatalos tesztpilótáját érintette, aki kizárólag ezért utazott Brazíliába a világ másik feléről. Neki még szüksége van az F1-ben megtett kilométerekre, de úgy tűnik, ez nem veszik el az F3 idei bajnoka számára.

Norris valószínűleg mégis autóba ülhet még idén


Abu Dhabiban ugyanis lehetőséget kap a versenyhétvége utáni gumiteszten, ha minden a tervek szerint alakul. A Pirelli hivatalosan is kérelmezte Charlie Whiting versenyigazgatónál, hogy a McLaren egy helyett két autóval tesztelhessen Abu Dhabiban. Az egyik versenyautó a 2018-as gumikat tesztelné, ahogy a mezőny többi kilenc csapatának versenygépe is. A másik pedig előre nem ismertetett gumitesztet végezne.

Ilyenre is volt egyébként már idén példa, Valtteri Bottas a Hungaroringen rendezett tesztelésen ugyanígy a gumiszállító rendelkezésére állt, miközben egy másik Mercedessel George Russell a csapat fejlesztési programjáról gyűjtött adatokat. A McLaren már bejelentette, hogy rendelkezésre fog állni a második autó és a megfelelő számú személyzet is a két géphez.

„Megpróbáljuk bepótolni a Brazíliában elveszett tesztet. Már csak az FIA hivatalos megerősítésére várunk, van dolgunk bőven” – erősítette meg a Pirelli F1-es főnöke, Mario Isola. 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: