DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 30. hétfő
F1

Dúl a cápauszonyt érintő vita a McLaren körül

Összerúgta a port a wokingi csapat az F1 mezőnyével. Közös megegyezéssel tartották volna meg a cápauszonyt, ám a McLaren végül alátett a döntésnek. Zak Brown ragaszkodik saját igazukhoz.

Nem olyan rég még olyan híreket olvashattunk, hogy a Formula-1 csapatai egyöntetűen ragaszkodnak a motorborítás-nyúlvány megtartásához. Ezt a döntést a McLaren az utolsó pillanatokban vétózta meg, melynek részletei itt olvashatók. A döntést követően természetesen nagy lett a felhördülés, hiszen már mindenki javában a 2018-as autóján dolgozik. A wokingiak ügyvezető igazgatója saját igazát védi.

brown_2017

Döntésükkel minden csapat autójára hatással lesznek


„A nyúlvány takarja a hátsó szárnyat” – mondta Brown az Autosportnak. „Mi egy olyan lefelé tartó uszonyt akartunk, ami nem töri meg a hátsó szárny felületét. Ha megnézünk egy versenyautót a tv-ben, a második legtöbbször látott felülete a hátsó szárny lesz. A cápauszony magassága és közelsége miatt mindegy, milyen szögből nézed, bele fog takarni a képbe. Mi nem akartunk mást, csak alacsonyabbra húzni. Kizárólag kereskedelmi okokból tettük. Ilyen szempontból is át kell gondolnunk a döntéseinket. Ott ülve [a Stratégiai Csoport ülésein] azt kell mondjam, 90%-ban a technikai részletekkel foglalkozunk, és nem gondolunk bele, kereskedelmileg milyen vonzatai vannak ezeknek. Most például a cápauszonynak.”

A Ferrari-főnök Maurizio Arrivabene gyanakvóan reagált a McLaren húzására. „Vicces, hogy Zak szerint a cápauszony bezavar a hátsó szárnyba, miközben meg azt mondta, több reklámfelületet akar. Szóval leveteti a reklámfelületet adó cápauszonyt, így már a rajtszámnak is keresheti a helyet. Szerintem valami itt bűzlik.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: