DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Ecclestone: A Ferrari képes kiszállni

A Ferrari belengette távozása esélyét, ez most a legfőbb téma F1-es berkekben: Bernie Ecclestone szerint, akinek volt része ilyen fenyegetésekben az évtizedek során, jobb komolyan venni az olasz konstruktőrt.

Miközben a gyártók az új motorszabályokról tárgyalnak, valamint a költséglimit és bevételek újraosztása is napirenden van, a Ferrari váratlanul elsütött egy fenyegetést: ha olyan előírásokat vezetnek be a Formula-1-ben, melyek nem tetszenek a márkának, kivonulhat a kategóriából. Tudni lehet, hogy a nemrég bejelentett tervezet az egyszerűsített V6-os hibrid motorokról nem nyerte el sem a Ferrari, sem a Mercedes tetszését.

„Ha nem tudnak nyerni, új szabályokat akarnak. Ha pedig olyan szabályok jönnek ki, melyekről a Ferrari úgy véli, küszködést eredményez majd, és nem költheti rá a pénzét, akkor távozni fog” – jelentette ki a The Independent lapnak Ecclestone. Ez ellentmond Sergio Marchionne nyilatkozatának, aki épp arról beszélt, magát a költségcsökkentést jó ötletnek tartja, egyes tervbe vett konkrét változásokkal nem ért egyet.



„Nem akarják a költségsapkát és társait, annyi pénzt akarnak költeni, amennyit tudnak. Én mindig mondtam: ha valakinek nincs elég, akkor távozzon. Ha csak három-négy csapat maradna, tényleg tenni kellene valamit. De amíg ez nem történik meg, senki nem fog lépni semmit. Azoknak a csapatoknak, akik azt mondják, nem engedhetnek meg maguknak valamit, nem szabadna rajthoz állni” – hangoztatta a sport korábbi első embere, hogy akinek nincs kiapadhatatlan pénztárcája, szerinte nem való a Formula-1-be.

A királykategória élén töltött évtizedei során Ecclestone számos alkalommal hallhatott hasonló fenyegetést a Ferraritól, és tapasztalta, meddig hajlandóak elmenni Maranellóban. Ebben a cikkben felidéztük, amikor 1985 és 1987 között még CART-csapatukat is elkezdték felépíteni. A Ferrari akkor végül maradt, ám el is érte, hogy neki megfelelően változtassák meg a szabályokat, és engedjék a V12-es motorok használatát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: