DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ricciardóé a második edzés, Vettel szenvedett

A Red Bull ausztrálja futotta meg a leggyorsabb kört a Mexikói Nagydíj második szabadedzésén - Lewis Hamilton, Max Verstappen és Sebastian Vettel számára azonban nem volt problémamentes a gyakorlás.

Az edzés alatti élő közvetítésünket ide kattintva lehet visszakövetni.

Az autók még csak néhány perce köröztek a pályán, a kezdeti tapogatózást Romain Grosjean megpördülése törte meg az utolsó kanyarban: a francia bal hátsó abroncsának futófelülete megadta magát, s noha a Haas-pilóta tovább tudott menni, a gumijáról leváló darabok rengeteg kisebb elemet szakítottak le a VF-17-es hátsó részéről, törmelékkel teleszórva a célegyenest. A versenybíróság természetesen az edzés megszakítása mellett döntött a takarítás idejére - a pilóták 1 óra 16 perccel az edzésidő lejárta előtt hajthattak ki ismét a bokszutcából.

Noha Stoffel Vandoorne elsők között sorakozott fel az újraindításhoz, kimenni már nem tudott a pályára, így a McLaren szerelőinek kellett visszatolniuk őt a garázsba. Pillanatokkal később Lewis Hamilton szokatlan hibát követett el az S-kanyaroknál: első gyors körén megpördült, legyalulva egy teljes szett szuperlágy abroncsot, így 23 perc elteltével csak az ő nevéhez nem fűződött még idő az eredménylistán. A problémák a másik vb-esélyest sem kímélték: Sebastian Vettel szokatlan forróságra panaszkodott az ülése alatt - a tűzoltókészülék meghibásodására gyanakodott -, ezért visszatért csapatához. Autójából kiszállva az overállján lévő foltok tanúskodtak arról, hogy valami tényleg elromlott a Ferrariban.



Ez alatt Carlos Sainz és Lance Stroll is egy-egy megpördüléssel „színesítette” programját, fél óra elteltével pedig a két, lágy gumikon autózó Red Bull diktálta az iramot: Daniel Ricciardo mindössze 39 ezreddel vezetett Max Verstappen előtt, aki a szintén a hétvége legkeményebb keverékét használó Kimi Raikkönent előzte meg 136 ezreddel. Első pillantásra Fernando Alonso negyedik pozíciója élményszámba mehetett, alig két tizedes hátránnyal, csakhogy a spanyol már ultralágyon futotta legjobb idejét.

A Mercedesek azokban hamar módosítottak a sorrenden, Hamilton első igazi mért körével az élre ugrott, Bottasszal a nyomában. Raikkönen aztán felzárkózott az éllovas mögé, mindössze két tizedre, a Ricciardo-Verstappen páros azonban nem várt sokat azzal, hogy közrefogják a háromszoros világbajnokot. Noha Vettelnek sikerült a negyedik pozícióba előrejönnie, szemmel láthatóan nem érezte magát kényelmesen az autójában, amelyről hol egy elfékezés, hol pedig egy pályakiszélesítés tanúskodott.

Az eseménydús első 45 perc után langyosabb lett az edzés második fele: a pilóták többsége versenyszimulációkat teljesített, Verstappen azonban nem körözhetett sokáig: a Red Bull motorprobléma miatt bokszba rendelte a hollandot, bár Christian Horner csapatfőnök bevallotta, úgynevezett pénteki erőforrás működött az autójában.

A sorrend a leintésig változatlan maradt az élen: Ricciardo megszerezte az edzéselsőséget, Hamilton, Verstappen, Vettel, Raikkönen és a helyi idő szerint délelőtt még legjobb időt autózó Valtteri Bottas előtt.

A második szabadedzés végeredménye:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: