DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Életveszélyes fenyegetés a büntetés miatt

Bekövetkezett, amitől többen is tartottak, Mika Salót, aki Austinban a versenybíróság tagja volt, életveszélyesen megfenyegették Max Verstappen megbüntetése miatt.

A korábbi Formula-1-es pilóta, a finn Mika Salo, aki az Egyesült Államok Nagydíján versenybíróként tevékenykedett az FIA-nál, elismerte, hogy életveszélyes fenyegetéseket kapott a fiatal Max Verstappennek kiosztott utolsó körös, szabálytalan előzés miatti öt másodperces visszasorolás miatt, aminek okán elvesztette a nehezen kiharcolt dobogós helyezését.

Megosztotta a Formula-1-es közvéleményt a holland versenyző büntetése, de senki nem számított arra, hogy ez ilyen mértékű indulatokat vált ki, hogy bárkik ilyesmire vetemedjenek. A szabály betűje szerint ráadásul Verstappen valóban átlépte a korlátokat, a Red Bull inkább azt sérelmezte, hogy más pilóták is autóztak jócskán pályán kívül, ám őket még csak nem is vizsgálta az FIA.

Austinban Radovan Novak, Mika Salo és Garry Connelly hozták a fontos döntéseket a versenyhétvégén. Rögtön a verseny után Salo Wikipedia oldalát meghackelték és hamis kommentárokkal szórták tele. Nem meglepő módon az elkövetők összeesküvés-elméletekkel is előálltak. „Korábban a Ferraritól kapta a fizetését, így most független versenybíróként neki kellett biztosítania, hogy a Ferrari ismét világbajnok lehessen” – így az elmélet.

Raikkönennek kedvezett az ítélet, a hollandok közül többen túl messzire mentek


„Több halálos fenyegetést is kaptam, többségében Hollandiából. A Wikipedia-cikk megváltoztatása inkább egy humoros dolog volt számomra, de a fenyegetések, amiket én és a versenybíróság többi tagja kapott, egyáltalán nem tolerálható” – nyilatkozta Mika Salo a SuomiF1 szakoldalon. „Megbüntettük, mert a szabály az szabály” – erősítette meg a finn.

„Max Kimi Raikkönen mögött volt a manőver előtt, ám a módosított kanyarvétel után már előtte. A szituáció teljesen világos” – tette hozzá Salo. A helyzet annyiból külön szerencsétlenül jön ki, hogy a döntéssel Salo saját honfitársának, Kimi Raikkönennek kedveztek Verstappen ellenében. Ám Salo korábban is szigorúbb versenybíró hírében állt. Néhány hónapja Esteban Ocont és családját fenyegették meg mexikói fanatikus rajongók a csapattársával történt összezördülést követően, kijelenthetjük, nem igazán halad jó irányba ez a jellegű szurkolás.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: