DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Pole-pozícióval folytatódott az austini Hamilton-henger

A brit pilóta három edzéselsőség után az USA Nagydíj időmérőjén sem talált legyőzőre, és karrierje 72. pole-pozícióját gyűjtötte be a texasi F1-es pályán.

Még az austini őszhöz is szokatlanul meleg időben, 31 fokos hőmérséklet mellett kezdődött el az USA Nagydíj kvalifikációja - a harmadik szabadedzésen látott felhők is tovatűntek, így a pilóták akadálytalanul kezdhették meg a gyorsköreiket. Először a mezőny hátsó része, a két-két Toro Rosso, Sauber és Haas futott mért köröket, majd a nagyok is belelendültek. Az idei sémának megfelelően egyedül a Mercedesek és a Ferrarik autóztak szuperlágyakon, mindenki más már a rózsaszín jelzésű Pirelliket választotta a Q1-re.



Hat és fél perccel a leintés előtt veszélyes pillanatot hozott össze a Lance Stroll-Romain Grosjean páros: a kanadai rossz irányba szeretett volna lehúzódni a gyorskörén lévő Haas elől, de a francia felé húzta a kormányt, aki csak reflexeinek köszönhette, hogy nem ütközött neki a poroszkáló Williamsnek. A szakasz végén pontosan a mezőny második fele próbálkozott javítani idején, a kiesők között pedig talán csak Stroll neve jelentett meglepetést. A mezőny legfiatalabb pilótája 1,3 másodperccel kapott ki ötödik helyen végző csapattársától, Felipe Massától, mellette még Kevin Magnussen, Pascal Wehrlein, Brendon Hartley és Marcus Ericsson búcsúzott a Q1-ből.

Az időmérő második szakaszát Lewis Hamilton egy másodperccel gyorsabb körrel nyitotta meg, mint amellyel első helyen zárta a harmadik edzést - csapattársának alig több, mint kettő, Sebastian Vettelnek azonban nyolc tizedet adott. Érdekes, hogy mégis mindenki kihajtott egy második próbálkozásra, persze az éllovasok pozíciója nem forgott veszélyben. A három nagycsapat pilótái mellett a két Force India, Fernando Alonso, valamint az első Renault-s időmérőjét teljesítő Carlos Sainz jutott tovább - Felipe Massa mindössze 42 ezreddel maradt le a top 10-ről.

A Q3-ban nem borult fel a papírforma: Hamilton csaknem fél másodperccel autózott gyorsabb kört csapattársánál az első próbálkozás után. A két Ferrari között 15 ezred volt a különbség Raikkönen javára, Vettel pedig egyetlen ezreddel előzte meg Max Verstappent - de egyikük sem tudott hét tizeden belülre kerülni a Mercedesekhez képest. A szakasz végén sem Vettel, sem a Red Bullok nem tudtak beférkőzni Hamilton elé, aki ugyan nem tudott javítani, de első körével így is megszerezte a pole-pozíciót. A második hely nem jött össze Bottasnak, csak a harmadik pozícióból vághat neki a futamnak, Ricciardo, Raikkönen és Verstappen előtt.

Az időmérő edzés végeredménye:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: