DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A szezonvégi óriási csaták

Ugyan a világbajnoki cím nagyrészt eldőlt már a Formula-1-ben, néhány csapaton belüli, hatalmas párharcra még számíthatunk az utolsó négy futamon. Nézzük, kik csatáznak még!

Az egyéni és a konstruktőri világbajnokság és többnyire lefutott már, csak egy hatalmas balszerencse-sorozat foszthatja meg Lewis Hamiltont és a Mercedest az újabb címtől. A legjobb három istállónál a csapaton belüli párharcok is eldőltek már, a Hamilton-Bottas és a Vettel-Raikkönen duónál sem kérdés, ki végez előrébb.

Max Verstappen az utóbbi futamokon óriási hajrába kezdett a Red Bull-lal, ám a korábbi versenyeken akkora hátrányt szedett össze csapattársával, Daniel Ricciardóval szemben, hogy megfordítani már nemigen van esélye az állást. Lejjebb viszont még okozhatnak izgalmas pillanatokat nekünk a versenyzők.

Williams: Felipe Massa – Lance Stroll – 34-32



Bármennyire hihetetlennek is tűnik, de a kanadai versenyig egyetlen pontot sem szerző Lance Stroll komoly fejlődéssel és persze némi szerencsével teljesen feljött a rutinos brazilra és mindössze két pont van már köztük. Ebben komoly szerepet játszott Stroll Bakuban elért harmadik helyezése, azon a nagydíjon, amit Massa akár meg is nyerhetett volna, ha nincs a technikai hibája. Egyáltalán nem tudni, hogy ez Massa utolsó szezonja-e a Formula-1-ben, de azért illene a házon belüli csatát a maga javára eldönteni.

Force India: Esteban Ocon – Sergio Perez – 65:82

Már az év elejétől kezdve a fiatal francia tartotta a lépést rutinos mexikói csapattársával, ám az utóbbi versenyeken többször el is verte őt. Ebből a párosításból már láthattunk számos koccanást, legutóbb Belgiumban ütköztek, rögtön kétszer is. Ocon egyértelműen felnőtt a feladathoz. Bár szikrázó csatákat valószínűleg a pályán nem láthatunk tőlük, a csapatvezetés ugyanis letiltotta az egymás elleni harcukat a belgiumi ütközések után. A hátrány még behozható, de innentől Oconnak folyamatosan előrébb kell végeznie ehhez.

McLaren: Fernando Alonso – Stoffel Vandoorne – 10:13

Az egyik legérdekesebb párosítás a kétszeres világbajnok és a rutinos belga harca. A Hungaroringen szerezte idei első pontját csak Stoffel Vandoorne, Silverstone előtt már az is felmerült a McLarenben, hogy nem tartja meg jövőre a belgát, annyira gyengén teljesített Alonsóhoz képest. Azóta megtalálta a ritmust és némi szerencsével (Alonso technikai hibái és szingapúri vétlen ütközése a rajtnál) előbb felzárkózott, majd meg is előzte a kétszeres világbajnokot, amit valószínűleg a rutinos spanyol nem fog annyiban hagyni.

Ezeknél a csapatoknál egészen biztos hoz majd izgalmat a bajnoki hajrá, Ocon például az utóbbi hat versenyhétvégéből négyszer legyőzte az időmérőn csapattársát, idén pedig jól tudjuk, milyen fontos a jó időmérő edzés, így a 17 pontos különbség sem behozhatatlan. Szerintetek melyik párharc fordulhat meg az Abu Dhabi Nagydíj leintéséig?

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: