DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamilton megváltoztatná az „idióta szabályt”

Lewis Hamilton a Japán Nagydíj után ismét kikelt az egyik, szerinte legbutább szabályozás ellen. Szerinte ugyanis emiatt meglopják a szurkolókat, akik a semmiért szobroznak másfél órákat.

A háromszoros világbajnok kifejezetten szeret esőben Formula-1-es autót vezetni, ahogy példaképe, a legendás Ayrton Senna is. Az utóbbi időszakban azonban az esős szabadedzéseken Lewis Hamiltont a mezőny többi tagjával együtt nemigen láthattuk körözni a pályán, ennek pedig egy szerencsétlenül megírt szabály az oka.

A jelenlegi rendszer ugyanis elég komolyan korlátozza az egy versenyhétvége alatt felhasználható gumik mennyiségét, ez pedig az átmeneti-, illetve extrém-esőgumikra ugyanúgy igaz. Erős esőben tartották meg a Japán Nagydíj második szabadedzését, több csapat pedig úgy döntött, hogy egyáltalán nem is mennek ki pilótáik a pályára, mivel tartalékolni szerették volna mindkét típusú, esőben használatos gumikészleteiket arra az esetre, ha a kvalifikáció és a verseny is esős pályán kerülne megrendezésre.

Minden versenyzőnek négy szett átmeneti és három szett teljes esőgumi áll rendelkezésére a teljes hétvége során és Hamilton ezt szeretné, ha minél előbb megváltoztatnák és megnövelnék a felhasználható abroncsok számát. A brit egyébként Lance Stroll-lal együtt a legszorgalmasabb volt a pályán az FP2-n, ám ez is csak négy-négy kört jelentett a 90 perces edzésen.

Lewis Hamilton nem szeretné, ha a rajongók feleslegesen ülnének órákat az esőben


„Pont ez az idióta szabály a gond, a felhasználható mennyiség természetesen visszafog minket. Vannak rajongók, akik egész álló nap kint áznak az esőben szinte a semmiért, mert autót alig látnak a pályán. Ez eszméletlenül buta dolog. Nekünk jobb ki sem menni, mert lehet, hogy éppen arra a szettre lenne szükségünk a versenyen és nem használhatjuk el. Így azonban elvesszük a rajongóktól a szórakozás lehetőségét” – nyilatkozta Lewis Hamilton a szerinte borzalmas szabályról.

„A szurkolók végigülik a második edzést és látnak úgy három autót a pályán, szerintem ez unfair. Nyilván a csapatok nem akarják, hogy kimenjünk, de ha több abroncsunk lenne esős időre, többet lennénk a pályán. Szörnyen idióta szabály, úgy érzem, mintha meglopnánk a szurkolókat. A szervezőknek vissza kellene adniuk nekik a pénzt, mert a semmiért ültek ott órákat” – fejezte ki véleményét a brit ász.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: