DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Esőben vezette először a Toro Rossót Gasly

Újonc versenyző mutatkozik be Malajziában: a csapatot eddig meggyőzte Pierre Gasly teljesítménye, aki nedves és száraz pályán is remekül ment az STR12-vel, jobb időt futva, mint Sainz.

Bár a Red Bull tartalékpilótájaként korántsem most először vezetett Formula-1-es versenygépet Pierre Gasly, és 2017-es modellt is kipróbált már – az RB13-at a hungaroringi teszten – mégsem mondható, hogy könnyű dolga lett volna pénteken Malajziában, ahol első nagydíjhétvégéjét kezdte meg: az első szabadedzésen esőben kellett megismerkednie a Toro Rossóval. Ennek ellenére 9. helyet ért el, majd szárazon 15. időt futott, jobbat Carlos Sainznál.

„Fantasztikus nap volt a mai! Ez az első napon Formula-1-es versenyzőként, az első szabadedzéseim… igazán különleges alkalom volt” – mondta a Toro Rosso sajtóanyagában Gasly, aki korábban még sosem vett részt pénteki szabadedzésen beugróként, habár manapság a fiatal pilóták gyakran jutnak így kilométerekhez. „Érzelmes pillanat volt, amikor reggel kihajtottam a garázsból. Szuper boldog voltam, ugyanakkor a csapattal való munkára összpontosítottam, hogy versenyképes és profi benyomást keltsek már az elejétől.”



„Pozitív nap volt, reggel trükkös körülmények között kellett helyt állni, de sikerült elég jól szerepelnem a nedves pályán. Délután, az FP2-ben folytattam a tanulást, az autóhoz szokást, és a procedúrák megismerését. Mondjuk úgy, hogy egyre komfortosabban érzem magam, körről körre. Természetesen idő kell ahhoz, hogy még magabiztosabb legyek, de jól haladok, lépésről lépésre. Alig várom, hogy ismét az autóban üljek!” – összegezte Gasly, aki elmondása szerint maga sem tudja, hány versenyhétvégét teljesíthet a csapattal idén.

A Toro Rosso részéről Jonathan Eddols, a vezető versenymérnök értékelte az új jövevényt, méghozzá jeles osztályzattal: „Nagyon izgatottak vagyunk, hogy Pierre csatlakozott a csapathoz. Remek munkát végzett számunkra, különösen annak fényében, hogy először vezette az autónkat, mégpedig az esőben. Kiemelkedően pozitív az első meglátásunk: mindent jól kezelt, látszólag semmi sem hozta zavarba, és technikai visszajelzései is fantasztikusak voltak. Erősíti a csapatunkat, és már várjuk, hogyan fog teljesíteni a holnapi időmérőn és vasárnapi futamon” – osztotta bő kézzel a dicséretet a mérnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: