DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A McLaren már alá is írt a Renault-val?

Egyre több jel és szakértői vélemény is arra utal, hogy a McLaren és a Honda útjai most már biztosan különválnak egymástól. Egy korábbi csapatfőnök szerint a wokingiak már alá is írtak a Renault-val.

Úgy tűnik, meg vannak számlálva a McLaren-Honda napjai, a 2014 végén óriási reményekkel kezdődő házasság csúfos véget ér. Igazából közös sikerről 2015 óta egyáltalán nem beszélhetünk (annak ellenére, hogy 1988 és 1991 között tönkreverték a világot), a 2016-os átmeneti erősödés mellett az első és az (eddigi) utolsó szezonjuk kifejezetten csapnivalóra sikeredett.

Az idény végén lejár Fernando Alonso szerződése, hivatalos Twitter-profiljáról pedig az utóbbi napokban egyszer csak letörölt minden hivatkozást, ami a McLarenre, illetve a japán motorgyártóra utalna, a hírek szerint addig, ameddig véglegesen megoldódik a huzavona.

A korábbi Formula-1-es csapatfőnök, Giancarlo Minardi szerint valójában a McLaren-Renault kontraktus már meg is született 2018-ra, így már csak a Hondával való szakítás bejelentése várat magára. „Monzában, amikor az időmérő edzés komoly csúszást szenvedett el az időjárás miatt, Zak Brown megkereste Cyril Abiteboult és biztosnak tűnő források szerint valamit közösen alá is írtak” – nyilatkozta a híres Minardi istálló egykori főnöke.

Jövőre jöhet a McLaren-Renault?


Minardi arra számít, hogy a következő egy héten belül megejtik a hivatalos bejelentést, hogy a Renault a McLarenhez szegődött, a Honda pedig a Red Bull fiókcsapatával, a Toro Rossóval áll össze. „Nemrég a Honda F1-es főnöke, Yusuke Hasegawa hazarepült Japánba és nyilván a vezetőséggel közösen kidolgozzák az új F1-es programot” – tette hozzá Minardi.

Hasegawa legutóbbi nyilatkozata is arra enged következtetni, hogy már nem bízik igazán abban, hogy a McLarent meggyőzhetik. „A McLarennel akarunk maradni, de a következő nagyobb fejlesztési csomagunk Suzukáig nem érkezik meg, több mint valószínű, hogy kifutottunk az időből ahhoz, hogy meggyőzzük a McLarent, hogy velünk maradjanak” – fogalmazott pesszimistán a japán szakember.

Ha valóban aláírt a McLaren csapatfőnöke a Renault F1-es vezérével, akkor a Hondának már csak a Toro Rosso marad, vagy a távozás. 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: