DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

„A fiatal pilótáknak túl könnyű a dolguk manapság”

Az Olasz Nagydíjon különösen elemében voltak az ifjú F1-es versenyzők, ám Mika Hakkinen úgy véli, túl sok minden könnyíti meg a helyzetüket a korábbi évekhez képest.

Max Verstappen a második, Lance Stroll a negyedik, Esteban Ocon az ötödik helyre kvalifikált az Olasz Nagydíj időmérőjén - hármuk átlagéletkora még nincs húsz év, de már most a sportág élmezőnyében villogtatják oroszlánkörmeiket. Persze a tavalyi szezon óta senkinek sincsenek kétségei Verstappen képességeivel kapcsolatban, ahogyan a kanadai fejlődése is lenyűgöző - Ocon 22 futamos célba érési statisztikája, és idei pontszerző-sorozata pedig magáért beszél.



Persze a tendencia nem újkeletű, a fiatalok mindig is hemzsegtek a sportágban: Fernando Alonso és Sebastian Vettel is 19 éves volt, amikor első F1-es versenyét teljesítette, Jenson Button és Nico Rosberg 20, Kimi Raikkönen 21, Lewis Hamilton, Michael Schumacher és Mika Hakkinen 22, ha csak az elmúlt húsz év világbajnokairól beszélünk. A finn expilóta szerint a Forma-1 hatalmas változáson ment keresztül az utóbbi években, amely jelentősen megkönnyítette a debütánsok dolgát.

„A Forma-1 nagyon professzionálissá vált, rengeteg fizikai és mentális tréningen vesznek részt a pilóták, a csapatok jól szervezettek, minden megfelelően van elrendezve, a pilótáknak nem kell azon aggódniuk, hogy hogyan jutnak el A-ból B-be, és a vízumuk miatt sem fáj a fejük” - idézte a Motorsport-Total 1998 és 1999 vb-elsőjét. „Ott az internet, ahol rengeteget lehet tanulni és minden elérhető. Ha valakit szenvedélyesen foglalkoztat a Forma-1, olyan sokat tanulhat a sportágról, hogy többé már nem számít fiatalnak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: