DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

„Mutassanak még egy ilyen 18 évest!”

A Williams F1-es újonca, Lance Stroll élete egyik legjobb teljesítményét nyújtotta Monzában, a gárda technikai igazgatója pedig örül neki, hogy a kanadai ki tudja használni azokat az alkalmakat, ahol meg tudja csillogtatni képességeit.

Lance Stroll Max Verstappen tavalyi Belga Nagydíj óta fennálló rekordját adta át a múltnak, és lett a sportág történetének legfiatalabb első soros indulója Monzában. Az más kérdés, hogy a versenyen a Williams tempója miatt nem volt lehetősége arra, hogy a dobogóért csatázzon, de hetedik helye így is remek eredmény, főleg annak tükrében, hogy a hajrában a szemmel láthatóan gyorsabb Felipe Massát is sikerült maga mögött tartania.



Paddy Lowe, a Williams technikai igazgatója az Olasz Nagydíj hétvégéjén újfent megerősítést kapott azt illetően, hogy Stroll jó választás volt, de továbbra is meglepi, hogy milyen érett szereplésre volt képes a kvalifikáció során. „Emlékeznünk kell rá, hogy nem csak egy újonc, hanem mindössze 18 éves. Remélem, hosszú karrier áll előtte” - nyilatkozta a szakember. „Ha eszembe jut, én hol voltam ennyi idősen, azt kell mondjam, hogy sehol. Mutassanak nekem még egy ilyen 18 évest - nagyon meggyőző.”

„Persze voltak nehezebb időszakai, de ez várható az első Forma-1-es szezonjában, főleg, ha ilyen fiatal. De nagyszerű látni, ahogyan kihasználja a pillanatokat arra, hogy megmutassa tehetségét. Bízom benne, hogy sikerült erre építenie majd.” Noha Stroll az év során szinte mindig Massa mögött autózott, Monzában az időmérőn és a versenyen is jobbnak bizonyult a brazilnál - Lowe szerint nem kell ennek okait keresni, egyszerűen minden összejött a kanadai számára.

„Ahogyan az évek során tanulmányozzuk a pilótákat, rájövünk, hogy ki miben jobb, és hol van előnyben, de néha meg tudunk lepődni. Szerintem egy esős időmérő a legnehezebb teszt egy Forma-1-es csapat számára, hiszen nagy a nyomás, hogy minden egyes tényező a helyén legyen. Ebbe beletartozik az időzítés, hogy a megfelelő döntéseket hozd az abroncsok terén, hogy a pilótáid képesek legyenek a maximumot nyújtani, amikor feltárulkozik egy lehetőség” - tette hozzá a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: