DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 30. hétfő
F1

Exkluzív: Alonso lehiggadt, mi készül a McLarennél?

Monzából jelentjük: a spanyol F1-es pilóta teljesen más hangnemben beszél a McLarenről, de vajon mi lehet ennek oka, mi készül a háttérben a wokingiaknál?

Gyorsan változik a világ! Fernando Alonso múlt hétvégén, Spa-Francorchamps-ban még tajtékzott, magából kikelve őrjöngött, a csapatrádión és a sajtótájékoztatón is ütötte-vágta a Hondát, az Olasz Nagydíj helyszínén, Monzában viszont 180 fokot fordult és szinte hihetetlenül békés hangvételre váltott. Azt egyelőre csak találgatni lehet, hogy mi állhat a háttérben, mindenesetre a paddock sürgés-forgásából lehet következtetni egy dologra…

Nehéz elfelejteni azt, ahogyan Alonso dühöngött és háborgott az Ardennekben kevesebb mint egy héttel ezelőtt, minden eszközt felhasználva arra, hogy ostorozza a Hondát. A formula.hu-nak akkor több fontos forrás is megerősítette, hogy a spanyol nem véletlenül hőbörög, ugyanis szeretné dűlőre vinni a dolgot, amelytől a jövőjét tette függővé: a három éve csak sínylődő kétszeres világbajnok a McLarennél jól érzi magát, de mint több ízben is megjegyezte, csakis a japánok nélkül tudja elképzelni a folytatást. Informátoraink szerint a taktikájában az is benne foglaltatott, hogy az is egy megoldás lehet, ha a harsány megnyilatkozásokkal eléri, hogy a Honda vezérei önszántukból küldjék el – némi végkielégítéssel megspékelve.

Valami biztosan változott a háttérben, a spanyol ugyanis Monzában merőben más hangvételben beszélt a jövőjével kapcsolatos kérdésekről. „Nagyon boldog vagyok itt, hiszek abban, hogy olyan csomagunk lesz, amellyel világbajnoki címeket nyerhetünk. Várjunk és meglátjuk, hogy mi történik” – fogalmazott a spanyol, aki hozzátette: abban az esetben sem zárkózik el a folytatástól, ha a Honda marad a McLaren motorszállítója. Utóbbi megjegyzését a paddockban mindenki meghökkenéssel és egy egészséges adag szkepticizmussal fogadta, annak ellenére is, hogy köztudottan nincs sok lehetősége a menekülésre. A Williams a nyilvánosság előtt több ízben is cáfolta az állítólagos ajánlatot, amelyről Spában lehetett hallani, így valóban szűknek tűnik a klasszis versenyző mozgástere.

alonso_1



Hogy mi állhat a váratlan pálfordulás hátterében? Arról a paddock-pusmorgásból és az ott megfigyelhető jövés-menésből lehet következtetni, viszonylag egyszerűen: pénteken sokaknak szemet szúrt, hogy a Renault Sport csúcsgóréi, Jerome Stoll, Alain Prost és Cyril Abiteboul a McLaren motorhome-jában vizitáltak, ahol Zak Brown csapatfőnökkel folytattak hosszas egyeztetést, majd nem sokkal később Brown és stábjának néhány tagja is feltűnt a Renault háza táján. A McLaren-főnök megpróbálta egy poénnal agyoncsapni az ügyet, mondván, a Renault újjáépíti a gyűjteményébe tartozó egyik Lotus motorját, ám ennek a válasznak a komolyságát jól szemlélteti, hogy a szakember maga is fennhangon nevetett, amikor kimondta.

Nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy Alonso a motorszállító-váltásban bízva váltott hangnemet, s az esetleges McLaren-Renault szövetség irányába billentheti a mérleget az is, hogy egyes források váltig állítják: a Toro Rosso és a Honda közötti egyeztetések a hivatalos kommunikáció ellenére olyannyira nem álltak le, hogy talán napokon belül bejelenthetik a megállapodást. Ezzel a Honda is maradhatna az F1-ben, mert lenne partnerük, a wokingi csapat pedig eleget tudna tenni a legfőbb értékének számító pilóta kérésének.

Nemrégiben, az Osztrák Nagydíj idején olyat is lehetett hallani, hogy a franciák gyári csapat is hajt Alonsóra, ám a jelek szerint ennek már semmilyen realitása nincs. „Tudjuk, hogy frusztrált, de sajnos mi egyelőre nem tudunk olyan autót tenni alá, amellyel már jövőre győzhetne. Ezt kezelhetjük tényként” – hárította Alain Prost a formula.hu azon felvetését, hogy Alonso esetleges leigazolásával mindkét fél jól járhatna. Az olaszországi helyszínen a spanyol is utalt arra, hogy a franciák gyári csapata nem alternatíva számára: „Mindig a szívem csücskei lesznek, nagyon jóban vagyok náluk nagyon sok emberrel, de ők sem titkolják, hogy jövőre még nem lesznek elég jók. Jómagam pedig tudom, hogy nagyon őszinték” – fogalmazott Prosttal egybehangzóan a pilóta, aki mindkét vb-címét a franciákkal nyerte.

Amíg Alonso nem tesz bejelentést a jövőjével kapcsolatban, vélhetően további forgatókönyvek is felmerülnek majd, a paddockban látottak-hallottak alapján az viszont biztosnak tűnik, hogy Alonso bármit mond vagy állít, a folytatást – 35 millió eurós éves fizetés ide vagy oda – a Honda nélkül képzeli el.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: