DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 24. kedd
F1

Exkluzív: Elmérgesedett Alonso és a Honda háborúja

Nagyon úgy tűnik, hogy a Belga Nagydíj újabb fordulópontot hozott Fernando Alonso és a McLaren-Honda rapszodikusabbnak már nehezen képzelhető kapcsolatában. A spanyol háborút visel, de nem a csapat, hanem a motorszállító ellen, és akár már a szezon vége előtt távozhat.

A japán gyártó vezérei köztudottan toleránsak, de egyre nyilvánvalóbb, hogy nehezebben nyelik le a határokat szánt szándékkal feszegető kétszeres világbajnok nyilvános támadásait.

Alonsótól megszokhattuk, hogy nem spórol a negatív jelzőkkel, amikor a helyzet úgy hozza, de a Belga Nagydíj hétvégéjén a szokásosnál is jobban kitett magáért. Köztudott, hogy a spanyol nincs kibékülve a McLaren motorszállítójával, a Hondával, ám a spái produkciója alapján teljesen kiviláglik, hogy immáron háborús állapotok uralkodhatnak a színfalak mögött. A brit-japán formációnál harmadik éve csak sínylődő pilóta egy szombati sajtóértekezleten igyekezett azt éreztetni, hogy a Honda fejlesztései semmit nem tettek hozzá a csapat aznapi, egyébként elfogadható teljesítményéhez, majd a futamon előbb provokatív és becsmérlő rádióüzeneteket puffogtatott, aztán motorhibára hivatkozva idő előtt feladta a futamot.

00117010_308



„Motorhiba? Inkább az ő agyában volt motorhiba” – mondta a formula.hu-nak egy tűzközeli forrás, utalva arra, hogy valójában nem volt semmilyen meghibásodás, és a spanyol ezzel újabb jelét kívánta adni annak, hogy elege van a Hondából. Informátorunk szerint nem lehet nem felismerni a szándékosságot, amely szerinte arra utal, hogy Alonso már döntött: mivel a jelek szerint a McLaren nem talál másik motorszállítót, a spanyol állítólag a távozás mellé teszi a garast és azt próbálja elérni, hogy minél hamarabb, már a szezon lezárulta előtt felbontható legyen a szerződése, ami talán valami plusz pénzt, kompenzációt, esetleg egyéb előnyt eredményezhet számára. „Nagyon nehéz elképzelni, hogy egy ilyen hétvége után hogyan folytatódhat az együttműködés” – mondta forrásunk, aki nincs egyedül a véleményével: a paddockban többen is azt forszírozták a futam után, hogy Alonso talán már a jövő hétvégén esedékes Olasz Nagydíj előtt veszi a kalapját és távozik…

Nagy kérdés, hogy mihez kezdhet a spanyol? Noha a győzelemre is esélyes csapatoknál nincs hely, a pilóta a belgiumi hétvége során félreérthetetlen utalást tett arra, hogy több olyan ajánlata is van, amelyeket megfontolásra érdemesnek érez. Szintén Belgiumban szivárgott ki, hogy ezek egyike biztosan a Williamstől érkezett, amely első hallásra furcsa lehet, hiszen jelenlegi helyzetében a grove-i csapatnál sem lenne esélye a vb-címre, mégis egyre többen vannak, akik biztosra veszik, hogy Sir Frank Williams gárdája lesz Alonso új állomáshelye. Egyrészt ott a spanyol Mercedes-erőforrással versenyezhetne, amire áhítozik már egy ideje, ám van egy másik fontos érv is, ez pedig Lance Stroll édesapja, Lawrence Stroll.

alonso_6

Úgy hírlik, hogy a Williamsnél a divatiparban milliárdossá vált kanadai üzletember az, aki a leginkább akarja Alonsót, a pilóta szempontjából pedig ez aduász lehet. A Williamsnél a mostaninál elfogadhatóbb szinten versenyezhetne (még akkor is, ha a vb-címre vélhetően ott sem lenne esélye), másrészt olyan kapcsolatba kerülhet Stroll-lal, amelyet az üzleti életben is hasznosítani tudna. A pilóta idén indította be saját divatmárkáját, a Kimoát, amelyet szívügyének tekint, így talán azt is mérlegeli, hogy mit jelenthet az, ha a divatiparban valódi bárónak tartott Stroll a szárnyai alá veszi az általa életre hívott márkát…

Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy Alonso és a Honda között kibékíthetetlen az ellentét, továbbá az, hogy a spanyol mindent elkövet annak érdekében, hogy magabiztosságot sugározzon: „Élvezem, hogy amikor áttekintem az ajánlatokat, azt látom, hogy az árfolyamom magasabb, mint eddig bármikor. Ez nagyon jó” – hangzott a Belga Nagydíj utáni sajtóbeszélgetésen a rejtjelezett üzenet, amely garancia lehet arra, hogy az Alonso jövőjét firtató spekulációáradat az elkövetkezendő napokban még intenzívebb lesz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: