DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Lauda: Ideje van Hamilton mögé állni

Toto Wolff még várna egy nagydíjat, de a Mercedes másik fejese, Niki Lauda nem akar többé habozni: szerinte innentől nem megengedhető, hogy Bottas pontokat vegyen el a nála esélyesebb Hamiltontól.

Néhány versennyel ezelőtt még arról beszéltek, hogy a pontverseny első két helyén álló versenyzőkhöz meglepően közel álló Valtteri Bottas is labdába rúghat a világbajnoki címért, annak ellenére, hogy szezon elején a többség második számú pilótaként tekintett a finnre. A gyenge spái verseny után, melyet csupán ötödikként zárt, Bottas visszakerült a második pilóta skatulyájába: ő maga is nyilatkozott arról, hogy előbb-utóbb a csapat egyik versenyzőt részesíti előnyben, de természetesen ő még halogatná ezt a pillanatot.

„Egy olyan ellenfelet, mint a Ferrari, csak akkor lehet legyőzni, ha minden összeáll” – nyilatkozott a Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff a kérdéskörről az F1i.com szerint. Az osztrák legalább a hétvégi futamot meg szeretné várni, mielőtt arról beszélne, hogy egyik versenyzőt (értsd: a már 34-gyel több ponttal rendelkező Hamiltont) teljes mértékben támogatják:

„Amíg csak lehet, nyitva szeretnénk tartani az opcióinkat. Tisztában vagyunk azzal, hogy nincsen kézikönyv az ilyen esetekre. A Ferrarinak megvan a luxusa, hogy egyik versenyzője egyértelműen a másik előtt áll. Egyelőre futamról futamra fogunk dönteni, és Monza után majd meglátjuk.”



Niki Lauda, a csapat elnöke azonban nem osztja vezetőtársa gondolatmenetét. Szerinte nem szabad várni, már az Olasz Nagydíjon arra kell törekedni, hogy Hamilton esélyeit maximalizálják. Végképp nem fordulhat elő olyan jelenet, mint a Hungaroringen, amikor Hamilton gesztusként visszaadta a harmadik helyet Bottasnak, miután előzőleg a finn félreállt előle, hogy ne tartsa fel.

„A pontok efféle eldobálásának véget kell érnie. Én annak idején fél pont különbséggel lettem bajnok, ezért pontosan tudom, mennyire fontos minden egyes darab, amikor a végén összeszámolják őket” – utalt a háromszoros világbajnok Lauda az 1984-es szezonra, amikor ekkora különbség döntött javára Alain Prosttal szemben. „Pontosan tudom, mit kell tennünk. Bottasnak nem volt erős hétvégéje Spában, ezért már most egyértelmű, hogy Lewis az esélyesebb a bajnokságra. Ha Lewis nem dobta volna el azt a három pontot Budapesten, csupán néggyel lenne most Vettel mögött.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: