DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 24. kedd
F1

Félhet a Ferrari: Izmosabb motort vet be Spában a Mercedes

A brackey-i F1-es istálló utolsó alkalommal módosíthatott erőforrásán büntetés nélkül a Belga Nagydíjra, ahol tovább szeretnék növelni előnyüket a konstruktőrök pontversenyében.

James Allison technikai igazgató a minap úgy fogalmazott, azt szeretné, hogy futamról futamra változzanak az erőviszonyok a Mercedes és a Ferrari között, s mivel Magyarországon a Scuderia kettős győzelmet aratott, most a brackley-i alakulaton a sor, hogy visszatérjen az élre. Az alacsony leszorítóerőt igénylő spái aszfaltcsík elvben nekik kedvez, de nem mivel akarják elbízni magukat, nem bíznak semmit sem a véletlenre: az FIA által kiadott közlemény szerint Lewis Hamilton és Valtteri Bottas autójában is új erőforrás fog dohogni a Belga Nagydíjon.



A Mercedes új belsőégésű motorral, új turbófeltöltővel, valamint új MGU-H-val, azaz hőenergia-visszanyerő rendszerrel izmosította erőforrását, kihasználva, hogy utoljára fejleszthettek büntetlenül ebben a szezonban. Amíg a csapat korábbi fejlesztései főleg a megbízhatóságot tartották szem előtt, a jelenlegi újítások elsősorban teljesítmény-növelés céljából kerültek be abba a motorba, amely már így is a mezőny legjobb hajtóművének számít.

A címvédő gárda bízik benne, hogy a módosításokat követően mindkét pilóta a jelenlegi készlettel tudja végigfutni a szezon hátralévő kilenc nagydíjhétvégéjét, büntetés nélkül. Ezzel párhuzamosan a Ferrari is újításon dolgozik, melyet várhatóan hazai pályájukon, Monzában, az Olasz Nagydíj helyszíné vethetnek be először.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: