DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Kvjat már csak két pontra az eltiltástól

Újra megbüntették és hátrasorolták Danyiil Kvjatot, akinek a következő három hónapban nagyon oda kell figyelnie, mit tesz: ilyen közel még senki sem került az egyversenyes eltiltáshoz.

Sorozatban a harmadik versenyen büntetik Danyiil Kvjatot, aki ezzel járó büntetőpontokat is kap. Ausztriában és Nagy-Britanniában az első körben ütközött, Magyarországon pedig már a futam előtt kihágást követett el. Kvjat a Q1-ben akadályozta Lance Strollt. Az oroszt a Toro Rosso is figyelmeztette, ám a pilóta meglátása szerint későn. A versenybírák ezt nem fogadták el enyhítő körülménynek, mert a versenyző túl lassan haladt, méghozzá a versenyíven. A 13. helyre kvalifikáló Kvjatot három hellyel hátrasorolják a rajtrácson, és egy büntetőpontot kap.



Ez azt jelenti, hogy a 23 éves versenyző licenszét terhelő pontok száma 10-re nőtt. Aki 12 büntetőpontot gyűjt össze, egy versenyre szóló eltiltást kap, a pontok viszont 12 hónap elteltével törlődnek. A mennyiségnél is aggasztóbb viszont, hogy Kvjat legrégebbi büntetőpontjai csak az USA Nagydíjon járnak le. Addig öt versenyhétvégét kell teljesítenie, melyeken legfeljebb egy büntetőpontot kaphat – komolyabb vétség, például egy baleset okozása nem fér bele, az olyan megmozdulásokért többszörös pontot osztogatnak. Kvjatnak jó esélye van arra, hogy az első versenyző legyen, akit a büntetőpontrendszer alapján eltiltanak.

„Elfogadom a döntésüket. Sajnos félreértés történt a csapattal, nem közölték, hogy bárki közeledik. Sajnos ez benne van. Arra kértek, hogy vigyem be az autót lassan a vibráció miatt. Mikor megláttam őt, a fűre is lementem, de nekik ez sem volt elég” – idézi a motorsport.com Kvjatot, aki már a brit futamon úgy vélekedett, a stewardok kipécézték őt. „Szerintem szeretnének példát statuálni velem. De igazából most már nem is érdekel.”

A háromhelyes hátrasorolással sújtott orosz mellett Nico Hülkenberg kap még rajtbüntetést. Őt öt pozícióval küldik hátra váltócsere miatt a Magyar Nagydíj rajtrácsán. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: