DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Hamilton egyelőre verhetetlen Spielbergben

A háromszoros F1-es világbajnok a második szabadedzést is behúzta, de nagyon közel van Vettel, Bottas és a két Red Bull is - javulóban a McLaren, gyengélkedik a Williams és a Force India.

A délelőtti első edzés után a délutáni gyakorlás is remek időben rajtolt el Spielbergben, szikrázó napsütés és meleg jellemezte az időjárást a másfél óra kezdetén. Nem sokat vacakoltak a pilóták, Bottas azonnal futott egy 1:06-os kört, de a Ferrarik is rögtön "megtámadták" a pályát - Vettel 1:06,2-jére válaszolt Bottas egy 1:05,8-cal, Kimi Raikkönen viszont a bukóteret látogatta meg az egyes kanyar kijáratánál. 

Szűk tíz perc elteltével Hamilton is megérkezett a buliba és felzárkózott Bottas mellé, mindketten megdöntötték a délelőtt felállított pályacsúcsot, jó fél másodperccel megelőzve a Ferrarikat - a nagy forgalom oka a beharangozott eső volt, amelyet az edzés későbbi pontjára 80%-os valószínűséggel jósoltak. Az első komolyabb hibát Marcus Ericsson követte el, amikor átrongyolt a kavicságyon, de nem törte össze a Saubert, a két McLaren viszont egy hetedik-nyolcadik idővel jelezte, hogy lehet potenciál a frissített Honda-motorban.

hamilton-austria



Jó húsz perc után előkerültek az ultralágy abroncsok és Sebastian Vettel egy remek idővel át is vette a vezetést a Mercedesek előtt, míg a szemmel láthatóan a határokat feszegető Bottas kis híján összetörte autóját a hatos kanyarban - némi szerencsével végül elkerülte a falat. Az első edzést kihagyó Perez is megforgott, de az autók egyensúlyával szinte mindenki szenvedett, az egyes, a hármas, a kilences és a tízes kanyarban is rendszeresek voltak a kicsúszások, sok technika vált alulkormányozottá - alig-alig volt tiszta kör.

Az edzés második felében már inkább a hosszabb etapokra koncentráltak a csapatok az egykörös tempó helyett, sokan keresték a határokat és küzdöttek a hátsó gumik tapadásával, a stabilitással. Az élen már nem történt változás, a két Mercedes kisebb előnyben van, de Vettel befért közéjük és még a két Red Bull is négy tizeden belül van az újabb első helyet jegyző Hamiltonhoz képest - Raikkönennek be kellett érnie a hatodik pozícióval, a többiek pedig már komolyabb lemaradásban vannak.

Tíz perccel a vége előtt Danyiil Kvjat Toro Rossója okozott riadalmat, mert kigyulladtak a hátsó fékek és hiába tolták be a bokszba az autót, még ott is füstölgött. A hajrában Alonso is meglátogatta a kavicságyat, de nem ragadt be a McLaren-Honda, így a spanyol a nyolcadik helyen zárta az edzést, meglepően versenyképesnek tűnik az autó. Szenvedett viszont a Williams és a Force India, egyik istálló sem igazán találta a megoldást, ellentétben Kevin Magnussennel, aki a toppilóták mögé férkőzött be a Haasszal.

A második szabadedzés végeredménye:

edzés

Percről-percre tudósításunk itt tekinthető meg!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: