DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Fél Spielberg azt hitte, most szakít a McLaren és a Honda

Egy az utolsó pillanatban érkezett szokatlan módosítás azt súgta a Red Bull Ringen jelen lévő média számára, hogy nagy bejelentésnek lehetnek szemtanúi péntek délután, végül azonban nem jött el a várt robbanás.

Péntek kora délután, a második szabadedzés kezdete előtt erőteljes pusmogás kezdődött a spielbergi sajtószoba ideiglenes lakói között, miután az FIA kommunikációs irodája egy friss közleményben tudatta, hogy az előzetes tervekkel ellentétben a McLaren, a Honda és a Mercedes vezetői együtt fognak a sajtó képviselői elé járulni délután 16 órakor.

Hagyományosan ekkor kezdődik pénteken a csapatvezetők sajtótájékoztatója, amelynek meghívott vendégeit általában már szerdán bejelenti az FIA. Ezúttal is volt már egy előzetes lista, amely szerint Toto Wolff mellett a Ferraritól Maurizio Arrivabene, a Pirellitől pedig Mario Isola lesznek majd elérhetőek a beszélgetés első szakaszában, az utolsó pillanatban érkezett módosítás azonban felülírta ezt, és immár a McLarent irányító Eric Boullier, valamint a Honda F1-es részlegének feje, Yusuke Hasegawa voltak feltűntetve Wolff mellett az esemény résztvevőiként.

boullier-hasegawa



Ez aligha lehet véletlen! Épp az a három személy, akik közötti titkos egyezkedésekről a legtöbbet pletykáltak az elmúlt hetekben. Egyazon csapattól érkező személyeket amúgy sem szoktak egyszerre meghívni. Elképzelhető, hogy tényleg most, a három kulcsszereplő közösen fogja bejelenteni, hogy a McLaren az év végén szakít a Hondával, és helyette visszatér a Mercedes ügyfélkörébe? Ez a gondolatmenet fogalmazódott meg sokakban az esemény előtt, és ennek folyományaként szépen meg is telt a Red Bull Ring sajtóterme 16 órára. Az interjúalanyok pedig pár percet késtek, ami szintén nem megszokott.

Kezdésként elhangoztak a jelen hétvégével kapcsolatos általános kérdések és válaszok, de a lényegre csak nem akartak rátérni a felek. És amint idővel sokak csalódására kiderült, egyáltalán nem is terveztek ilyet. Amikor pedig megkapták a célirányos kérdést a szakítás/újraegyesülés lehetőségéről, mindhárman cáfolták, hogy ilyen lépés a terítéken lenne számukra. Boullier azzal kezdte, az egész feltételezés onnan indulhatott, hogy félreértelmezték egy Bakuban tett ezzel kapcsolatos nyilatkozatát.

Hasegawa sem szaporította a szót, amikor arról kérdezték, hajlandó lenne-e a Honda akár csak pár évre elszakadni a McLarentől és a Sauberre koncentrálni, míg versenyképes helyzetbe nem hozza magát. „Ez természetesen nincs a lehetőségeink között, nem akarunk ilyet tenni” - szögezte le a japán. Toto Wolffnak pedig kollegái kijelentései után már aligha volt mit kommentálnia: „Hát, ha ez számukra nem lehetőség, akkor számomra sem lehetőség!”

wolff

A Honda első embere később kicsit azért belement a részletekbe, és elmondta, ha idő előtt fel is bomlana a partnerségük a McLarennel, a labda a wokingiak térfelén pattog ehhez. „Nem vagyunk felkészülve egy ilyen eshetőségre, és szeretnénk is velük folytatni az együttműködést. De ez [a szakítás] legfeljebb számukra lehet opció, mi ugyanis nem gondolkodunk ilyenen.”

 

Hasegawa ezen felül azt is megerősítette, hogy a Honda és a szintén korábbi partnerükként szolgáló Williams között semmiféle kapcsolatfelvétel nem zajlott egy esetleges újraegyesüléssel kapcsolatban, így ez a hír csupán egy alaptalan feltételezésként terjengett eddig a paddockban. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: