DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
F1

Elkerülhetetlen volt a Perez-Ocon ütközés

A kanadai összezördülés után Bakuban a pályán is találkoztak a Force India pilótái, melyre a helyettes csapatvezető szerint előbb vagy utóbb úgyis sor került volna.

Az incidensekkel tarkított Azerbajdzsáni Nagydíjon a két Force India ütközésének visszhangja ugyan elmaradt a Hamilton-Vettel csatáétól, ám egy csapaton belül mindig nehezebb menedzselni a hasonló szituációkat, pláne ha olyan sikeréhes versenyzők feszülnek egymásnak, mint Sergio Perez és Esteban Ocon. A két fél azóta már többször is elmondta véleményét az esetről - egyelőre úgy tűnik, hogy minden megoldódott, a helyettes csapatfőnök Bob Fernley pedig azon a véleményen van, hogy Bakuban történtekkel fizették meg az árát annak, hogy ilyen versenyképes pilótáik vannak.

„Úgy vélem, a bakui incidens elkerülhetetlen volt” - idézte a Motorsport a britet. „Egyfelől van egy nagyon tehetséges, kiforrott pilótánk, másfelől pedig van egy nagyon tehetséges és még fiatal versenyzőnk. Ebből fakadóan elkerülhetetlen volt, hogy ütköznek egymással. Most jött el az ideje, de megmutatja, hogy milyen versenyképesek mindketten. Beletelt néhány versenybe, amíg megtalálták a helyüket, szóval ezt várni lehetett. A továbbiakban arra van szükség, hogy tiszteljék egymást, és hogy ne ütközzenek többet egyikük, vagy másikuk hibájából.”



A Kanadai és Azerbajdzsáni Nagydíjak után Fernley továbbra is fenntartja álláspontját, hogy nem fognak csapatutasításokat alkalmazni a helyzet egyenes mederbe terelésére. „Ezt nem tudjuk megváltoztatni” - mondta a szakember. „Nagyon tiszta elveink vannak a csapatnál, melyek szerint mindig az előrébb álló pilóta élvez elsőbbséget. Ezen nem lehet változtatni a verseny közepén, mert úgy lenne jó neked. A legtöbb csapat így csinálja, de ha nem alkalmazunk első és második pilótát - márpedig ez nem fog megtörténni -, akkor minden marad a régiben. Az én részemről hagyjuk őket versenyezni.”

A brit mindazonáltal biztos benne, hogy pilótái ezentúl tudni fogják, hogy hol a határ. „Úgy vélem, elég érzékenyek ehhez, tudják, ki hogyan helyezkedik, és hogy egyikük sem fog engedni. Mostantól viszont versenyezniük kell. Tudják, hogy az ilyen helyzetek nekik és a csapatnak is ártanak. Továbbra is meg kell adni nekik a támogatást, és hinni bennük, hogy klasszikus pilótákról van szó, erre pedig pozitív válaszokat kell adniuk, tisztelniük kell egymást, eredményeket kell hozniuk a csapatnak, és maguknak egyaránt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: