DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Verstappen véletlenül megdöntött egy körrekordot

Nem mindennap fordul elő, hogy valaki egy bemutatón dönti meg egy adott pálya legjobb idejét: a Red Bull F1-es pilótájával, Max Verstappennel pontosan ez történt a hollandiai Zandvoortban.

Max Verstappen az F1-es szünetet kihasználva ezen a hétvégén hazalátogatott, hogy honfitársait megörvendeztesse egy bemutató keretében, Zandvoortban, a Red Bull 2012-es modellje, az RB8-as volánja mögött. Nos, a show annyira jól sikerült, hogy a pilóta 1:19,511-es idejével új körrekordot állított fel a tavaly teljes egészében újraaszfaltozott helyszínen.

Verstappen egy tizenhat éves csúcsot adott át a múltnak, az előző rekord még Luca Badoer nevéhez fűződött 1:19,880-nal, amit még 2001-ben ért el egy Ferrarival. „Végre kaptam egy szett új abroncsot, onnantól kezdve pedig már nem beszélhettünk sima bemutatóról” – idézte az Autosport a hollandot. „Úgy döntöttem, kicsit odapakolok neki – ha ennyi rajongó van kint, ez szerintem jó ötlet. Nem volt könnyű, de a végén, három tizeddel sikerült.”

Az idei szezonban eddig egy dobogót gyűjtő versenyző nagyon örült neki, hogy egy régebbi technikát vehetett a kezei közé. „A V8-as motornak remek hangja van, ez pedig csak még különlegesebbé teszi az élményt. Kicsit más az autó, mint amihez hozzászoktam, a hangja azonban egyértelműen jobb. Az F3-as időszakomból tudtam, hogy Zandvoort milyen nagyszerű pálya, most pedig nagyobb volt a tapadás az új aszfalt miatt. Sokkal kényelmesebb rajta a vezetés, hiszen kevesebb a bukkanó.”

Verstappen nyilatkozatában kitért egy jövőbeli, zandvoorti F1-es futamra – a helyiek keményen dolgoznak azon, hogy 1985 után visszatérjen a sportág Hollandiába. Egy biztos, az érdeklődéssel nem lenne probléma. „Ha rajtam múlna, már most megrendezhetnénk. Persze nagyszerű lenne, de sokkal több kell ehhez, például anyagiak és infrastruktúra terén, hogy visszahozzuk ide a futamot.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: