DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Nulla perc akció a második edzésen

Ami tulajdonképpen nem is volt: egyetlen autó sem hajtott pályára a tréningen, a Kínai Nagydíj péntekje tulajdonképpen teljesen haszontalannak bizonyult. Néhány Hamilton-rajongó legalább maradandó élménnyel gazdagodott.

A sanghaji köd a Kínai Nagydíj mindkét szabadedzésén meghiúsította a pályán zajló körözést: miután az első tréning 90 percéből 20 telt érdemi eseményekkel, a közép-európai idő szerint 8-ra kitűzött második gyakorlást sem kezdték el időben. Charlie Whiting versenyigazgató nyilatkozatából kiderült, hogy bár a pályát is belengte a sűrű pára, a problémát nem ez okozta, hanem a 38 kilométerre levő, sanghaji kórház körüli ködfüggöny. Emiatt nem kaphatott felszállási engedélyt a mentőhelikopter, enélkül pedig nem léphetnek a pályára autók.



A várakozás közben felirat erősítette meg, hogy a szervezők tartani fogják magukat az ütemtervhez, tehát az edzés 9:30-kor mindenképp véget fog érni, nem fogják csúsztatni a befejezést – már ha egyáltalán elkezdődik. Ahogy sorban múltak a percek, és lassan eltelt az edzés első fele, egyre kisebbnek tűnt a remény, hogy pénteken még mozgó autókat láthatunk a pályán, nem csupán a lelátón veszteglő türelmes nézőket, valamint versenygépükben sisakban várakozó pilótákat, vagy később inkább már csak bohóckodó társaikat. A versenyirányítás egyetlen olyan üzenetet sem adott, amely a lehetséges kezdésről szólt volna, csak az „edzés elhalasztva” felirat úszott be időnként.

Az utolsó fél órában a telefonjával végig kamerázó Lewis Hamiltont átsétált a célegyenesen, a főlelátó előtt, ahol egy köteg aláírt sapkát kezdett dobálni a szurkolóknak. Végül az irányítás 9:17-kor közölte, nem fogják megtartani az edzést.

Az első szabadedzés eseményei – legalább ott köridők születtek – itt olvashatók. Igazán vállalkozó szelleműek a második tréningen készült élő közvetítésünk is végiggörgethetik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: