DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 29. vasárnap
F1

Az FIA nem akar hallani programváltozásról

Miután a pénteki napon nagy bonyodalmakat okozott a köd, többféle programváltozás lehetősége is felmerült az F1-es Kínai Nagydíjon: a szombati futam lehetősége is közéjük tartozik.

Az időjárás miatt – a sűrű köd nem a pályán, hanem a sanghaji kórháznál akadályozta a mentőhelikopter közlekedését, így pedig az autók nem gurulhattak ki a bokszból – csaknem a teljes pénteki edzésidőt elveszítették az F1-es csapatok. A Sky Sports beszámolója szerint részükről felmerült az ötlet egy későbbi pénteki plusz tréningről, de ezt elvetették. Lewis Hamiltonnak szintén volt egy javaslata: a brit a Formula-1 új vezetőségét szólította fel a cselekvésre, ő szombaton tartaná mindhárom szabadedzést, majd vasárnap az időmérőt és futamot.



A többséget azonban kevésbé aggasztja a kiesett edzésidő, és jobban a vasárnapi futam. A hét utolsó napjára ugyanis hasonlóan rossz időt jósolnak, mint a mai, a köd a verseny megrendezését is veszélybe sodorhatja. Szombatra ellenben sokkal derűsebb időjárás várható, a motorsport.com szerint ezért felvetették, hogy a futamot tartsák meg szombaton, ezzel tulajdonképpen a teljes versenyprogramot bonyolítsák le egy nap folyamán. A lap úgy tudja, a ma esti versenyzői eligazításon, melyen a csapatmenedzserek is részt vesznek, fel fog merülni az ötlet. Ehhez azonban egyöntetű támogatásra van szükség.

Ennek ellentmond a crash.net-en megjelent hír, amely az FIA egy szóvivőjét szólaltatta meg. „A sztorikat, amelyek jelenleg keringenek, már elvetette az FIA F1-es versenyigazgatója” – beszélt arról a szóvivő, valószínűtlen, hogy programváltozás történjen.

A sajtóban szó esett a hétfői versenyrendezésről, ennek azonban még csekélyebb az esélye. A Bahreini Nagydíjat a soron következő hétvégén tartják, ami rendkívül sűrű menetrendet jelent a csapatoknak: vasárnap délután útnak kell indítani rakományukat, hogy az időben a Közel-Keletre érjen. Ráadásul egy F1-es szakíró rávilágított arra, hogy a vízum miatt egyébként sem maradhatnának tovább az országban.

Frissítve: Charlie Whiting a versenyzői eligazításon közölte a pilótákkal és csapatmenedzserekkel, hogy a hétvége további része az előzetes program szerint zajlik, tehát a futamra magyar idő szerint 8 órakor kerül sor, és nem lesznek extra edzések sem. A versenyigazgató bizakodó, hogy a vasárnapi időjárás kedvezően alakul, a felhők várhatóan magasabban lesznek, így nem akadályozzák a mentőhelikopter közlekedését.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: