DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Sokat tanult a Red Bull tehetsége az elmúlt hónapokban

Pierre Gasly-t tavaly év végén a legtöbb sajtóorgánum már Danyiil Kvjat helyén látta a Toro Rossónál - a francia végül a japán Super Formulában kötött ki, most pedig elmondta, mi volt a legnagyobb tanulság a körülötte kialakuló pletykahadjáratból.

A GP2 2016-os bajnoka tavaly Monzában ártatlan interjút adott a spanyol Movistar televíziós csatornának, mely egy kissé elferdítette szavait, és tényként közölte, hogy a francia Danyiil Kvjat helyén fog versenyezni a Toro Rossónál. A Red Bull pilótaügyeit intéző Helmut Marko persze azonnal cáfolta a híresztelést, egyben megorrolt a Gaslyra, mondván, miért mond igazságtalanságokat a sajtó munkatársainak. Amíg Kvjattal szerződést hosszabbított az STR, a francia a japán Super Formulában fog versenyezni idén – azzal a reménnyel, hogy jövőre bemutatkozhat az alakulatnál.

„Megtanultam, hogy sokkal óvatosabban kell bánni a médiával” – nyilatkozta Gasly a Motorsport.com-nak. „Nagyon nehéz volt az az időszak, hiszen a monzai hétvégén mindenki azt mondta nekem, hogy én veszem át Danyiil helyét a következő versenyeken. Számomra egyértelmű volt, hogy csakis Helmut hozhat ilyen döntéseket a Red Bullnál. Jól emlékszem a szituációra: soha nem mondtam olyat, hogy én helyettesítem Danyiilt, csak annyit, hogy reménykedek benne.”



„Mindig szeretnél bekerülni az F1-be, ezért még szép, hogy reménykedsz. De nem vagyok hülye, és nem mondok olyat, ami nem igaz, tudva azt, hogy Helmut hogyan intézi ezeket a dolgokat. Miután Helmut felhívott, hogy tisztázzuk a helyzetet, minden visszatért a normális kerékvágásba. Ezek a tapasztalatok azért hasznosak, mert tanulni lehet belőlük – még akkor is hasznosak, ha akkor nem érzed jól magad miattuk.”

Gasly karrierjét sokan párhuzamba állítják Stoffel Vandoornéval, aki szintén regnáló GP2-es bajnokként ment át Super Formulába, majd kapott lehetőséget a McLarentől. Ám amíg a belga kijelentette, ez az utolsó esélye arra, hogy bemutatkozzon az F1-ben, Gasly nem fog aggódni akkor sem, ha 2018-ban nem sikerül megvetnie a lábát a száguldó cirkuszban. „Még 21 éves vagyok, nagyon fiatal. Stoffel 25, és lehetőséget kapott az F1-ben.”

„Mindenki azt mondja, hogy az életkor egy szám, és az a lényeg, hogy megmutasd, mire vagy képes – csakis a teljesítményt kellene figyelembe venni. Amíg versenyképes vagyok, szerintem lesz esélyem a bemutatkozásra. Jelenleg arra koncentrálok, hogy ez már 2018-ban megtörténjen, aztán meglátjuk, mit hoz az élet. Versenyeztem a Forma-4-ben, a Formula Renault 2.0-ban és 3.5-ben, a GP2-ben, és most a Super Formulában. Szerintem sokféle autóval van tapasztalatom, és eddig mindenütt benne voltam az első háromban. Remélem, jövőre eljön az én időm.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: