DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 27. péntek
F1

A Mercedes további két másodpercet gyorsulhat a héten

Kedden megkezdődik az előszezoni tesztelés utolsó szakasza, és ilyenkor hagyományosan már tisztább képet kapunk az erőviszonyokról, mint a főként tapogatózással zajló első héten. A legnagyobb előrelépést az eddig is a csúcson lévő Mercedestől várják.

Amióta ilyen szűkös lehetőségeik vannak a csapatoknak arra, hogy az évad első futama előtt tét nélkül is próbálgathassák a legújabb technikát, mindenki előre precízen beütemezett menetrend szerint halad végig a nyolc tesztnapon, reménykedve abban, hogy nem fogja az egész tervet felborítani egy váratlan fennakadás.

A tavalyi év után idén is két teszthétre kell besűríteni ezt a rengeteg teendőt, és míg a csapatok az első négy napot a hibák kiszűrésére, az autó alaptulajdonságainak feltérképezésére fordították, az utolsó négyen már bizonyosan többet fogják gyakorolni az időmérős- és versenytempót, ezzel is készülve az éles helyzetre.

bottas_2



A múlt héten gyűjtött adatokból tanulva persze máris számos újítás fog érkezni az autókra, és ha hinni lehet a Motorsport értesüléseinek, éppen az a Mercedes készül a legnagyobb előrelépésre, amely az első négy napot is a legjobb idővel és a legtöbb megtett körrel zárta. A brackley-iek autójára kerülhet fel a mezőny legátfogóbb frissítési csomagja, és ehhez hozzávéve, hogy a motorvezérlést is nagyobb teljesítményre kapcsolják, további két másodpercnyi javulást várnak önmaguktól a köridőkben. Ha ez megvalósul, az máris elképesztő eredményeket szülne, hiszen Valtteri Bottas múlt heti legjobbja, az a bizonyos 1:19,705 is gyorsabb volt már, mint az ezen a vonalvezetésen jegyzett eddigi hivatalos körrekord.

„Számomra ez semmilyen különösebb jelentőséggel nem bír, hiszen semmilyen jutalom nem jár érte” - mondta a fenti időeredményről a finn. „Nem is igazán foglalkoztunk a köridőkkel az első héten: az elsődleges szempont az volt számunkra, hogy minél több kilométert megtegyünk, és kijavítsunk minden problémát, ami felüti a fejét az autóban. Én is sokat tanultam, rengeteg kört megtettem. Talán a második héten már egy kicsit a köridőket is kielemezhetjük, hogy képet kapjunk arról, hol is állunk. Végső soron persze majd az számít, hogy a csapatok Melbourne-re mit raknak bele az autójukba.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: