DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

A McLarennek csak maga felé hajlik a keze

Noha a wokingiak vezérigazgatója, Zak Brown elkötelezett híve az igazságosabb F1-nek, azért nem szeretne teljesen lemondani a csapatának éves szinten fizetett történelmi bónuszról.

A Forma-1 új többségi tulajdonosa, a Liberty Media nagyon szeretné, hogy igazságosabb viszonyok uralkodjanak az F1-ben gazdasági szinten, akár egy úgynevezett költségvetési plafon alkalmazásával, vagy a nagycsapatoknak járó bónuszpénzek megnyirbálásával, esetleges megvonásával. A mezőnyből a Ferrari kapja a legnagyobb összeget, több mint 100 millió dollárt évente, az FIA volt elnöke, Max Mosley pedig úgy véli, ha a döntéshozók helyében lenne, akkor azonnal megvonná az e fajta támogatást.



A McLaren novemberben kinevezett vezérigazgatója, Zak Brown elmúlt hetekben adott nyilatkozatai folyamatosan arról tanúskodnak, hogy jobbá szeretné tenni a Forma-1-et, ám a „minden szentnek maga felé hajlik a keze”-alapon abba már nem feltétlenül egyezne bele, ha tőlük is megvonnák az éves, alanyi jogon járó támogatást. „Egyenlő elosztásra van szükségünk ahhoz, hogy kiegyensúlyozottabb legyen a mezőny” – nyilatkozta az amerikai Marshall Pruett podcastjében.

„De nem hiszem, hogy teljesen egyenlőnek kellene lennünk, mert néhány csapat, mind például a miénk, sokkal többet tett le az asztalra másoknál, a gárdákat pedig az itt töltött idő, és a befektetések mértéke alapján kellene jutalmazni. Úgy vélem, hogy az első és utolsó csapat között nagy és egészségtelen a differencia. Ha pedig egészségtelen egy rajtrács, az az egész mezőny számára kedvezőtlen” – tette hozzá Brown.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: