DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Az F1-es pilóták leszavazták a halót

A Nemzetközi Automobil Szövetség közvélemény-kutatást végzett az versenyzők között a halo 2018-as bevezetésével kapcsolatban, ám nem olyan válaszok érkeztek, mint amilyenekre számítottak.

Noha még a legutóbbi hírek szerint is minden készen állt arra, hogy a Forma-1 2018-tól bevezethesse a tavaly nyár óta intenzív tesztek alá vetett fejvédő megoldást, úgy tűnik, váratlan akadályon úszhat el a bemutatkozás. A halót tavaly minden csapat minden pilótája kipróbálhatta a versenyhétvégék pénteki szabadedzésein, közvetlen tapasztalatot szerezve az eszközről, ezért a Nemzetközi Automobil Szövetség őket kérte meg arra, hogy fejtsék ki véleményüket szavazás formájában. Az eredmény váratlan, és kissé lesújtó volt.



Az Auto Motor und Sport szerint a 22 versenyzőből mindössze tizenhat választolt a testület kérdésére, közülük heten ellene szavaztak, öten mellette, négyen pedig tartózkodásukat fejezték ki a témát illetően. Ennek ellenére a lap munkatársa, Michael Schimdt úgy tudja, a Nemzetközi Automobil Szövetség tovább folytatja a kutatásokat a halóval kapcsolatban. A Red Bull által tavaly bemutatott aeroscreennek előnyei és hátrányai is vannak a halóval szemben, a csapatok azonban leszavazták azt tavaly, és a halo további fejlesztése mellett döntöttek – annak ellenére, hogy az IndyCar vezetősége épp e mellett erősködik.

A tavalyi év világbajnoka, Nico Rosberg nagyon fontosnak tartja a biztonság javítását: a múlt heti, düsseldorfi sportkonferencián nyilatkozta aláhúzta, milyen lépéseket sikerült elérni az F1-nek az elmúlt években, és arra sarkallta kollégáit, hogy folytassák a kutatást. „Meggyőző, mennyi mindent sikerült elérnünk a közelmúltban” – mondta a német pilóta. „Sajnos két évvel ezelőtt elveszítettünk egy kollégát, amely komolyan visszavetette a sportágat. Ezért kell folyamatosan jobbá tennünk a biztonságot.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: