DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

„Töröljék el a pénteki edzésnapot az F1-ben!”

A versenyhétvégék átalakítása régóta közszájon forog a száguldó cirkuszban, a Renault ügyvezető igazgatója pedig reméli, hogy a sportág új tulajdonosa lépni is fog ez ügyben.

A Forma-1-es nagydíjhétvégék menetrendje (Monacót kivéve, ahol csütörtökön rendezik az edzésnapot, melyet egy pénteki szünnap követ) sok-sok éve kőbe van vésve: pénteken és szombat délelőtt szabadedzések, szombat délután időmérő, vasárnap délután pedig jöhet a futam. Ahogyan a rajongók, úgy a sportág résztvevői is folyamatosan protestálnak amellett, hogy alakítsák át a hétvégéket, akár az edzések, akár a verseny formátumába történő belenyúlással. Idáig még nem történt komoly, sőt semmilyen lépés ez ügyben, ám a sportág új többségi tulajdonosa, a Liberty Media érkezésétől sokan azt várják, hogy végre változtassanak ezen a téren.



Közéjük tartozik Cyril Abiteboul, a Renault ügyvezető igazgatója is. A franciát az Auto Hebdo című lap kérdezte meg arról, hogy milyen módosítást javasolna az új tulajdonosnak/menedzsmentnek, Bernie Ecclestone távozása után. „A Liberty Mediának adni kell néhány hónapot, amíg kielemzik a helyzetet, hogy ezt követően hozzanak döntést” – nyilatkozta a szakember. De alapjában véve, a versenyhétvégék formátumának meg kell változnia.”Abiteboul azt is elmondta, hogy konkrétan milyen módosításra gondolt.

„A pénteki szabadedzéseknek semmilyen szerepük nincs. Muszáj, hogy elgondolkozzunk ezen, hiszen több mód is van arra, hogyan változtassuk a Forma-1-et dinamikusabbá anélkül, hogy rengeteg pénzt elköltenénk, és hogy megbontanánk a csapatok felépítését.” A francia szerint az a legfontosabb, hogy a Forma-1 új részvényesei ne bort igyanak és vizet prédikáljanak, hanem cselekedjenek is. „Nem lehet csak játszani a szavakkal, tenni is kell valamit, és megmutatni a Forma-1-nek, hogy milyen irányba haladjon tovább” – tette hozzá a szakember, aki nemrég saját csapata céljairól értekezett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: