DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Nem leszünk okosabbak a teszteken

Rossz hírt közölt a Pirelli sportfőnöke azoknak, akik már várják a barcelonai F1-es tesztelést, hogy kiderüljön, ki építette a legjobb autót: szerinte senki sem fogja felfedni lapjait, az Ausztrál Nagydíjig nem ismerhetjük meg az erőviszonyokat.

A 2017-es szezonban felfordulhat az eddig ismert erősorrend, hiszen jelentősen – egyesek szerint 20 éve a legnagyobb mértékben – megváltoznak a karosszériára vonatkozó szabályok. Amíg nem születnek meg az első köridők, az istállók sem tudhatják, ki hol áll, és vélhetően épp ezért fogják eltitkolni valódi teljesítményüket a téli teszteken is: „Barcelonában már lesz elképzelésünk, de azt hiszem, nagyon sokan fognak altatni és titkolózni” – mondta Paul Hembery, a Pirelli motorsport-igazgatója a crash.net oldalnak.



„Kétlem, hogy bárki is megmutatja majd a lapjait az aerodinamikai csomag nagy változása miatt. Biztos vagyok benne, hogy csapatok, akik bíznak a szimulációjukban, megtévesztő etapokat fognak futni. Senkinek sem akarják egy hónappal előre elárulni, mi fog kigördülni a garázsból Melbourne-ben” – vélekedett Hembery.

Nem csupán a rajongóknak, hanem a gumiszállító cégnek is várnia kell az első versenyekig, hogy megtudja, ami érdekli: „Sok fejlesztőmunkát sikerült elvégeznünk a keverék autókon, de ezek négy-öt másodperccel lassabbak azoknál, melyeket Melbourne-ben fogunk látni” – utalt a 2015-ös versenygépekből átalakított tesztautókra, melyekkel szélesebb abroncsaikat tesztelték. „Tehát ellenőriznünk kell, amit részben elvégezhetünk Barcelonában, de igazából – az időjárási körülmények miatt – a szezon első versenyein fogjuk igazán kiismerni a keverékeinket.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: