DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Két volt Ferrari-főnök vezeti az F1-et

Ross Brawn és Jean Todt közös múltra tekinthet vissza, aminek a Formula-1 örülhet igazán – a sportág új vezetője elárulta, a logikátlanság tudja kihozni sodrából.

A 2000-es évek elején Jean Todt csapatfőnökként, Ross Brawn pedig technikai igazgatóként vette ki részét a Ferrari sikereiből. Ma mindketten nagy hatalommal rendelkeznek a Formula-1-ben: Todt hosszú ideje a világbajnokságot szabályozó Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Brawnt pedig a közelmúltban nevezték ki Bernie Ecclestone egyik utódjának, hivatalos posztja a motorsportért felelős ügyvezető igazgató.

Brawn munkaadója, a Liberty Media – a Formula-1 tulajdonosa – és az FIA érdekei lehetőséget adnak az ellentétek és hatalmi csatározások kialakulására. Elősegítheti azonban a zökkenőmentes kapcsolatot, hogy a két vezető személyiség közös múltra tekint vissza.



„Egyértelmű, hogy nem akarunk konfrontálódni, közösen szeretnénk dolgozni az FIA-val. Nekik megvannak a saját céljak és prioritásaik, ők a sport szabályozói, melyet biztonságosnak és igazságosnak akarnak látni, emellett bele akarnak szólni a sportág irányába” – mondta Brawn az ESPN oldalának adott interjúban. „Ha a mi gondolkodásmódunk összhangban van az övékkel, akkor a sport előre fog haladni. Ha egyet nem értés van, akkor megreked, és nem fog változás történni.”

Brawn szerint ennek elkerülésében a fő segítséget az jelenti, hogy ő és Todt jól kiigazodnak a másik szemléletmódján: „Jean és én nagyon jól ismerjük egymást, tíz éven át dolgoztunk együtt, tudjuk egymásról, hogyan gondolkodunk és dolgozunk. Épp ezért optimista vagyok, hogy sikerül megoldásokat találnunk az FIA-val, a csapatokkal és a többi tulajdonossal. Nem lesz sétahajózás, óriási kihívások várnak ránk, néha pedig bosszúsak leszünk, mikor valaki azt mondja, ’nem, ezt nem akarom csinálni’. Bármi is történjen: ha lesz benne logika, meg tudok birkózni vele. Ha valami nem logikus, az a nagyon frusztráló. Mivel mérnöki hátterem van, én mindig a logikát használom.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: