DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Már 2018-tól megszűnhet a DRS az F1-ben?

Legalábbis erre utal Ross Brawn egyik legfrissebb nyilatkozata, amelyben arról beszélt, hogy a mesterséges megoldások ártanak a sportágnak, és hogy milyen változások léphetnek életbe a közeljövőben.

Ritka az olyan információáradat a Forma-1-ben, mint amely a Liberty Media szerepvállalásának fényében zajlik, hiszen a nemzetközi sajtóban egyre-másra merülnek fel újabb és újabb ötletek azt illetően, hogy hogyan lehetne átformálni, és rajongóbarátabbá varázsolni a sportágat. Ami a legjobb az egészben, hogy nem csak a rajongók üres szólamairól és puszta reményeiről van szó: maguk az új vezetők fogalmazzák meg terveiket – leginkább Ross Brawn, a sportág új szakmai feladatokért felelős ügyvezető igazgatója. „Egy biztos, hogy változás lesz” – nyilatkozta a brit szakember az La Gazetta dello Sportnak.



„Carey-vel elnökként, velem a sportért, valamint Sean Bratchesszel a médiáért és marketinért felelős ügyvezetőként, sokkal összefüggőbbek lesznek a döntéseink. Persze mindebbe be lesznek vonva a csapatok, a szervezők, valamint az FIA is. Az utóbbi években azt tapasztaltam, hogy az F1 tartózkodott a változásokól. A folytonosság a legfontosabb mindenki számára, de óvatosnak kell lennünk, hogy megőrizzük a sport lényegét. Ami az én részemet illeti, némi tanulmányozás után egy három-öt éves tervben gondolkozom, hiszen az egyből történő reakció ellentétes hatást váltana ki.”

Brawn fontosnak tartja, hogy a rajongókat is bevonják a Forma-1 jövőjének formálásába, azt azonban szeretné elkerülni, hogy mesterséges módon kreáljanak izgalmakat a sportágban. „El kell kerülnünk azt, ami az utóbbi éveben történt, hogy a szabályalkotók mesterséges elemekkel próbáltak meg javítani a show-n. Azzal viszont egyetértek, hogy sokkal komolyabb versengésnek kell lennie, mindehhez azonban türelem kell, nem lehet mindent átalakítani. Hiba lenne feketéről egyből fehérre váltani, hiszen komplex sportágról van szó.”

Ami a rövidtávú változásokat illeti, Brawn belengette a DRS, azaz az előzést segítő rendszer eltörlését, akár már 2018-tól. „Nincs szükségünk mesterséges megoldásokra. Ilyen a például a légellenállás-csökkentő rendszer, a DRS. Mindenki tudja, hogy mesterséges. Tisztább megoldásokat kell találnunk, melyeket át kell gondolnunk. Vannak ötleteim, de ezeket először a csapatokkal akarom megosztani, és lehet, hogy többet közülük már 2018-ban, vagy 2019-ben be fogunk vezetni” - tette hozzá a brit, immár a BBC-nek adott nyilatkozatában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: