DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Milyen anyagi vonzata van Bottas átigazolásának?

Valtteri Bottas a megkérdőjelezhetetlen sportszakmai előrelépés mellett anyagilag is jól fog járni a Mercedesszel kötött szerződésének köszönhetően.

Egy karrierje során közép-kiscsapatoknál szereplő pilóta számára mindig hatalmas ugrást jelent, ha egy gyári, vagy anyagilag igencsak eleresztett alakulat veszi igénybe szolgálatait. Valtteri Bottas első négy F1-es szezonját a Williamsnél teljesítette, 2017-ben azonban már a Mercedes pilótája lesz: azt az autót fogja kormányozni, amely világbajnoki címet nyert az elmúlt három évben, míg árnyékukban a finn pilótának csal néhány dobogós helyre futotta ez idő alatt.

Ha hinni lehet a jóslatoknak, akkor a Mercedes a szabályváltozások ellenére idén is tényező lesz a világbajnoki címért folytatott harcban, ennél nagyobb előrelépést pedig Bottas sem nagyon kívánhatott volna. Eredményei feltételezhető javulása mellett azonban egy másik szegmensben már most sikert ért el, méghozzá anyagiak terén.



A finn pilóta a Williamsnél három millió eurót keresett tavaly, míg a Mercedes sztárpárosa, Lewis Hamilton és Nico Rosberg 32, valamint 16 milliót tehetett zsebre. Egyelőre nehéz azt hinni, hogy a Bottas szerződésében szereplő összeg közelébe ér majd ezeknek a számoknak, a Motorsport.com szakírója, Kate Walker azonban úgy véli, hogy megduplázhatja a versenyzésért kapott fizetését.

Ha a Mercedes továbbra is az élen marad, és Bottas is szintet tud lépni, nagyobb cégek is megkörnyékezhetik a finnt, növelve a személyes szponzoraitól befolyó összeget. Bottast F1-es karrierje elejétől két finn vállalat, a Wihuri és a Kemppi támogatta, előbbi pedig a Mercedeshez is követte a pilótát. A jövőbeli szponzorokat illetően két lehetőséget már most ki lehet zárni: a divatcégeket, ugyanis a Mercedes a Hugo Boss-szal áll szerződésben, valamint a zenetechnikai vállalatokat, ezt a területet ugyanis a Bose tudja a magáénak a brackley-i istállónál.

Bottas szerződésével két másik pilóta is jól fog járni, hiszen Felipe Massa minden bizonnyal ezentúl is megkapja a Williamsnél eddig neki járó négymillió eurót, ahogyan személyes támogatói is újra beindulhatnak, köszönhetően visszatérésének. Ami a Mercedes tehetségét, Pascal Wehrleint illeti, ő is jobban jár a Sauberrel, hiszen a hinwili istálló egy fokkal kellemesebb falat lett a szponzorok szemében, köszönhetően a Longbow Finance általi financiális injekciónak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: