DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Megirigyelte a Formula-E szimulátorversenyét az F1

Legalábbis egy csapatfőnök, a Toro Rossót vezető Franz Tost nagy lehetőséget lát a virtuális futamokban: vasárnap délelőtt rendezné meg és közvetítené is őket.

Történelmi eseményt rendezett januárban a Formula-E: a Las Vegas eRace-en az elektromos bajnokság 20 fős mezőnye csapott össze a világ 10 legjobbnak tartott szimulátorosával, méghozzá nem játékból, hanem valódi versenyként – a küzdelem egymillió dollár összdíjazásért folyt. Az esemény, amely egyébként a szimulátorosok fölényével végződött, összességében sikert aratott, így valószínű, hogy láthatunk még hasonlót a jövőben. A Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost szerint a Formula-1-nek is ki kellene aknáznia a virtuális versenyzésben rejlő lehetőségeket. 



„Muszáj magán a show-n javítanunk. Fiatalok érdeklődését kell felkeltenünk, például eGame-mel” – magyarázta az Autosport lapnak a 61 esztendős csapatvezető, akinek elképzelései is vannak: „Miért ne tartanánk vasárnap reggel egy virtuális versenyt, amelyet közvetítenénk is, és a világ minden részéről szerepelnének benne emberek? Egyszerűen meg lehetne valósítani, hiszen csak egy játék kell hozzá, a különféle cégek pedig szívesen részt vennének benne. Versenyezhetnénk például Abu Dhabiban, és meglátnánk, mi sül ki belőle. A fiatalokat annyira nem érdeklik az autók, nekünk viszont meg kell találnunk a módját, hogy közelebb hozzuk hozzájuk a Formula-1-et.”

Szintén úgy véli, hogy a nagydíjrendezőknek eredményesebben kellene népszerűsíteniük versenyeiket – igaz, néhány helyszín már a jó úton jár:

„Hamarabb kellene megkezdeni a promóciót, mondjuk három-négy hónappal a verseny előtt. Lennének autogramosztások néhány pilótával, bemutatókörök… Nincs rendben, hogy megérkezel a repülőtérre, és semmit sem látsz azzal kapcsolatban, hogy egy Formula-1-es verseny lesz a hétvégén. A Formula-1 különleges, egész évben csak egyetlen van belőle az országban. Úgy kell hirdetni, mint egy kivételes dolgot, és akkor az emberek elmennek. Az austini rendező fantasztikus munkát végzett, 70-80 ezer néző csak a koncert miatt jött el. Akkor szembesültek azzal, hogy ’nahát, Formula-1-es verseny is van itt, nézzük meg’. A melbourne-i nagydíjat én mindig szerettem, mivel az Albert Parkba családostól lehet menni. Történelmi autókat, új autókat, fantasztikus versenyeket nézhetsz, és az emberek erre kíváncsiak” – magyarázta Tost.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: