DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Egyéb

Minden profi versenyzőt megvert egy szimulátoros

Történelem íródott a szimulátoros versenyzésben: a Las Vegas eRace-en a Formula-E mezőnyének 20 tagja és 10 gamer versenyzett egymás ellen – utóbbiak egyike vitte el a 200 ezer eurós fődíjat egy büntetés után.

Egy valódi nagy dobást, a virtuális versenyzés történetének eddigi legnagyobb eseményét ígérte a Formula-E, amely stílusosan Las Vegasba időzítette a csillogó rendezvényt. A koncepció az volt, hogy az elektromos világszéria mezőnyét összeeresztik a szimulátoros világ tíz legjobb pilótájával. Őket egy négy fordulóból álló selejtező alapján választották ki, és valóban a műfaj legjobbjai kerültek be: az iRacing, rFactor, Assetto Corsa és Gran Turismo közösségének saját sztárjai mind ott voltak az rFactor 2-n alapuló verseny rajtrácsán. Ez azért is nagy szó, mert a különböző szoftvereken alapuló bajnokságok résztvevői ritkán vegyülnek egymással.

Hogy nem egy szimpla szórakozásról van szó versenyzők és kívülállók között (mint amilyeneket már szervezett a Formula-E), azt legjobban az egymillió dolláros összdíjazás bizonyítja, ami szintén precedens nélküli a szimulátoros világban: a legmenőbb bajnokságok is csak pár tízezer dollárt osztanak szét a legjobbak között. Ebből a győztesnek 200 ezret ígértek: ez még a profi pilótáknak is megdobbantja a szívét, nemhogy a szimulátorosoknak.

Egyébként, habár természetesen a Las Vegas-i „pályán” Formula-E-autókat kellett vezetni, paradox módon mégis ők voltak előnyben: az életük a virtuális versenyzés körül forog, sokkal rutinosabbak benne, mint a hivatásos pilóták, akik felkészülésének szerves része a szimulátor, de nem versenyeznek vele.

A szombati program két szabadedzést, az időmérőt, a kvalifikációs futamot és a versenyt foglalta magába, melynek távját 28 helyett 20 körre csökkentették: akárcsak a valóságban, itt is autót kellett cserélni. A Mahindránál versenyző finn Olli Pahkala – minden szimulátorost besoroltak egy Formula-E-csapatba – a futam elején csak a hatodik hely környékén haladt, a verseny második felében azonban szárnyalni kezdett, és magabiztosan megnyerte a futamot.

Csakhogy később megállapították, hogy Pahkala szabálytalanul használt Fanboostot több körön keresztül, amivel két másodpercet nyert minden alkalommal, ezért megfosztották a győzelemtől, és a harmadik helyre sorolták vissza. Bono Huis lépett a helyére, aki a pole-pozícióért járó bónusszal együtt 225 ezer dollárt vihet haza, Hollandiába Las Vegasból.



A Formula-E pilótái közül messze a legjobban Felix Rosenqvist teljesített, aki Huist szorongatva második helyen ért célba. A következő profit a hetedik helyen találjuk: Jose Maria Lopez ért célba ebben a pozícióban, ráadásul segítette egy féltávnál történt, hatalmas hármas ütközés is dobogóesélyesek között. Mögötte már több ismerős nevet találunk: Sam Bird, Daniel Abt és Nelson Piquet Jr. is a legjobb 10 között végzett. Az eseményt néhány technikai gond árnyékolta be: ez állhatott amögött is, hogy Pahkala használni tudta a Fanboostot. Lucas di Grassi elrajtolni sem tudott szimulátorprobléma miatt.

Az viszont a gubancok ellenére is bizonyos, hogy mérföldkő volt a szimulátoros versenyzés – és talán a motorsport történetében is – a hétvége. A Formula-E már most vizsgálja a lehetőségét, hogy egy hasonló koncepció alapján működő virtuális bajnokságot hoz létre. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: