DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 20. hétfő
F1

Tényleg kiderült, min úszott el a Williams szezonja

A konstruktőri tabella ötödik helyén záró F1-es alakulat számára megváltás volt a szezon lezárása - értékeléseket már korábban is hallhattunk, Claire Williams most a gyengélkedés okaira világított rá.

Néhány héttel ezelőtt a Williams távozni készülő pilótája, Valtteri Bottas nyilatkozott arról, hogy csapata minek köszönhette az idei szezonban mutatott gyatra teljesítményét. A finn szerint a szezon elején még ígéretesnek mutatkozó fejlesztések rossz irányt vettek az évad második felére, melynek köszönhetően alulmaradtak a Force Indiával a bajnokság negyedik helyéért folytatott küzdelemben. A gárda helyettes csapatfőnöke, Claire Williams nemrég elmondott, évértékelő mondataiban még nem szeretett volna részletekbe bocsátkozni azt illetően, hogy mi és hol romlott el 2016-ban, most viszont ő is elismerte, amit Bottas korábban: a fejlesztések terén úszott el idei szezonjuk.



„2013-ban túl komplikált lett az autónk, 2014-re pedig ezt a bonyolultságot szerettük volna kiküszöbölni” – idézte az F1i.com Claire Williamst. „Úgy vélem, hogy ez sikerült is, 2015-ben és 2016-ban viszont teljesen más irányba indultunk el a fejlesztésekkel, és a szezon közben bemutatkozó újításokkal. Szerintem az autó alapjai nagyon erősnek bizonyultak, viszont a fejlesztési irány, párban a szabályok viszonylagos változatlanságával, melyeken belül nehéz elmozdulni, együttesen okozták a problémákat.”

Az Autosport által közzétett – részben feltételezett – 2016-os költségvetések listája szerint a Williams idén a hatodik legnagyobb büdzséből gazdálkodhatott, az anyagi problémák azonban a helyettes csapatvezető szerint nem jelenthették a bajnok forrását. „Egyszerűen nem tudtuk kompenzálni a helyzetet azzal, hogy egy rakás pénzt ölünk a fejlesztésekbe, mert nem tehettük meg. Nem voltunk rá képesek, bár kétlem, hogy az a költségvetésünkből következnének az eredményeink. Nem nevezném korlátnak, hiszen egészséges büdzsével rendelkezünk, mert az éves kimutatás alapján is látható, hogy erősek vagyunk. Egyszerűen kedvezőtlen döntéseket hoztunk” – tette hozzá a brit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: