DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Brawn: Sokat köszönhetnek az élcsapatok Schumachernek

Michael Schumacher puszta jelenléte is elég volt ahhoz, hogy egy csapat erőre kapjon: Ross Brawn emlékeztetett, a Ferrarinál és Mercedesnél is érezhető a hétszeres világbajnok öröksége.

Michael Schumacher hatása még ma is érzékelhető a Formula-1 topcsapatainál: a Ferrarinál, melyből egy vb-címeket sorra nyerő istállót épített a 2000-es években, valamint a ma domináns Mercedesnél, ahol az alapok lerakásában segédkezett. Ross Brawn mindkét csapatnál együtt dolgozott a hétszeres bajnok legendával.

„Michael egyértelműen hozzáadta a részét ahhoz a szervezethez és struktúrához, amely végül sikereket ért el a Mercedesnél. Segédkezett megteremteni azt az eredményességet is, amellyel a Ferrarinál büszkélkedhettünk. Ezt a szemléletet vitte tovább a Mercedeshez is” – mondta Brawn a CNN-nek csütörtökön, Schumacher síbalesetének harmadik évfordulóján.



 

„Amikor egy versenyző annyira elkötelezett, mint Michael, és annyira céltudatos a sikert illetően, akkor a többiekre is ösztönzőleg hat. Tudtad, hogy nem vallhatsz kudarcot, és mindenki így érzett. Ha egy versenyző ennyire a sikerre összpontosít, akkor a többieket is motiválja” – beszélt a visszavonult mérnök Schumacher fő erősségéről. „Már az is rendkívül ösztökélte az embereket, hogy Michael ott volt. Megpróbáltak versengeni vele, a megfelelő atmoszférát megteremteni a csapatban. Ez egy fontos lecke, amelyet Michaelt figyelve tanultam meg.”

„Amikor az ő tapasztalatával, érettségével leült az aerodinamikai, járműdinamikai vagy gumiért felelős szakemberekkel, és elmagyarázta, mire van szükség, az felbecsülhetetlen volt. Ő is hozzájárult a rendszer létrehozásához, melynek a Mercedes mostani sikerei köszönhetők.”

Brawn nem csupán Schumachert, hanem családját is méltatta – hatalmas lelki erőre volt szükség ahhoz, hogy a történtek ellenére talpon maradjanak: Mick Schumacher apja nélkül volt kénytelen megkezdeni formaautós pályafutását, mégis sikerrel bontogatja szárnyait. „Nem csupán Michael szenved a baleset miatt, hanem a családja is. Azok az eredmények, melyeket elértek, nemcsak Mick, hanem Gina-Maria is a lovaglásban, bizonyítékai annak, mennyire erős a család és Corinna” – mondta Ross Brawn.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: