DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 8. kedd
F1

Villeneuve szerint nem nehéz bejutni az F1-be

1997 F1-es világbajnoka szerint az nagyon nem jó, hogy Lance Stroll 18 évesen ott lesz a királykategóriában -. hiába gyors és tehetséges valaki, ennél nehezebben kellene idáig eljutni.

Nem mindenki fogadja kitörő örömmel a Formula-1-ben jövőre debütáló Lance Strollt, a tizennyolc éves kanadai tehetséget sokan még túl éretlennek tartják a királykategóriához. Stroll a Formula-3-at nyerte meg domináns teljesítménnyel idén, de kora már több problémát is felvetett - például a Williams nem mutathatta be őt a születésnapjáig és most is hallani, hogy a Martini a fiatalsága miatt nem szeretné őt és Pascal Wehrleint egy csapatban.

"Alapvetően még nincs tele a csomagja" - mondta a kanadaiak 1997-es Formula-1-es világbajnoka, Jacques Villeneuve. "Normál esetben úgy lehet bejutni a Formula-1-be, ha ez a csomag félig tele van és majd ott megtöltöd a másik felét. Ő azonban úgy érkezik, hogy azon a bizonyos csomagon még ott van az 'új' címke és még sosem nyitották ki. Ez nem jó, nem számít, hogy mennyire vagy tehetséges, ez a Formula-1."

villeneuve



A sportág ügyeletes megmondóembere szerint ez nem tesz jót a száguldó cirkusznak és nem tűnik úgy, mintha ez lenne az autósport csúcsa. "Valami hiányzik. Lehetsz szupertehetséges, lehetsz szupergyors, de ez akkor is rossz képet fest a sportról. Nehéznek kellene lennie, hogy valaki elérje a Formula-1-et, de nem az."

Ezen felül Stroll mentális felkészültségét is megkérdőjelezi. "Nagyon gyors, de nem tudjuk, hogy mire megy majd mentálisan, pszichikálisan, mert a Formula-1 egy szörny. Ráadásul karrierje során először nem az övé lesz majd a legjobb autó és a legjobb csapat, ahol nem lesz minden úgy alakítva, hogy ő nyerjen. Nehéz dolga lesz. Nem tudjuk, hogyan reagál majd, lehet, hogy felnő és csodálatos lesz, de lehet, hogy összeroppan."

Azt viszont elutasítja, hogy a fiatalnak még várnia kellett volna a Formula-1-es karrierrel. "Nem számít, hiszen megvan a pénze, akkor miért várjon? Felesleges elvesztegetni egy szezont a GP2-ben, ahol kockáztatja, hogy nem nyer és a róla kialakult kép megreped." Egyébként Villeneuve és Stroll között más hasonlóság is van, mint a nemzetiségük - Pat Symonds szerint hasonlóan is készültek.

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: