DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Brit sajtó: Kirúghatják Hamiltont

A Mercedes nem örült a háromszoros F1-es bajnok Abu Dhabiban alkalmazott taktikájának, amire persze rögtön rárepült a szenzációt szagló szigetországi sajtó. Egyesek szerződésbontást, a mérsékeltebbek eltiltást emlegetnek.

Az előzmények aligha ismeretlenek bárki előtt: Lewis Hamilton szándékosan lassította a versenytempót az Abu Dhabi Nagydíjon, hogy a mögötte haladó Nico Rosberget utolérjék más autók, annak ellenére, hogy csapata megkérte, ne tegyen így. A Mercedes reakciójára ugyanez igaz: leginkább Toto Wolff, a német márka sportigazgatója volt dühös a szerinte győzelmet kockáztató Hamiltonra. Most lássuk, hogyan reagáltak minderre a hétfői újságok Nagy-Britanniában.

„Lewis Hamiltonnak a KIRÚGÁS-sal kell szembenéznie a Mercedesnél, miután azzal vádolták meg, hogy anarchiát keltett Abu Dhabiban” – harsogja a The Daily Mirror című lap. Wolff egyik nyilatkozatában valóban az anarchiához hasonlította a bajnoki címtől megfosztott versenyző engedetlenségét. Az újság már büntetést vizionál: „Hamilton szerződése 2018-ban jár le, de ez nem akadályozná meg a német autóóriást, hogy idő előtt felbontsa, vagy felfüggessze őt büntetésként.”

A Daily Mailt sem kell félteni: „Lewis Hamilton azt kockáztatja, hogy összetépik 30 millió fontos szerződését, miután többszörösen ellentmondott csapatának a vitás Abu Dhabi Nagydíjon” – áll az online szalagcímben. A nyomtatott lap még ezt is túlszárnyalja a „Te anarchista” főcímmel.



Az előző kettőnél komolyabb újságokban is felmerül a felfüggesztés lehetősége. Még emlékezhetünk rá, hogy a Spanyol és Osztrák Nagydíj után emlegették lehetőségként, hogy eltilthatják azt a versenyzőt, aki ütközést okoz.

„Lewis Hamiltont felfüggesztheti a Mercedes, miután szemtelenül és többszörösen megtagadta a csapatutasítást, hogy eredménytelenül megpróbálja megfosztani Nico Rosberget első világbajnoki címétől… A csel nem csupán visszafelé sült el, de az is lehetséges, hogy komoly nehézségekhez vezet munkaadóival, akik azt sugallták, hogy ’anarchia’ állapotát váltotta ki” – írja a The Telegraph. A The Guardian „pénzbírság vagy akár felfüggesztés” lehetőségét emlegeti.

Nem tartozik szorosan a szezonzárón történtekhez, de a Sky Sports beszámolója szerint épp vasárnap láttak napvilágot a pletykák, melyek szerint még Barcelonát követően, a két versenyző ütközése után Hamilton azzal fenyegette csapatát, hogy nem fog versenyezni az év hátralevő részében. A brit nem kommentálta, de nem is tagadta a spekulációt, azt mondta, „ez magánügy, ami már a múlté.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: