DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Prosthoz és Laudához hasonlítják Rosberget

A bajnokság első számú esélyese futamok óta beosztogatja pontelőnyét, és várhatóan a szezonzárón sem fog a győzelemért erősködni. A mercedesest többen kritizálják emiatt, másokat, mint Jacques Villeneuve-öt azonban épp a sportág nagyságaira emlékeztet a kockázatkerülő taktika.

31 évesen első világbajnoki címét szerezheti meg Nico Rosberg, ha hozza a kötelezőt Abu Dhabiban, azaz 12 pontos előnyénél kevesebbet veszít Lewis Hamiltonhoz képest. A többség egyetért abban, hogy a két esélyes közül nem Rosberg volt a gyorsabb a 2016-os évad folyamán, de ez nem kisebbíti érdemeit: ennek bizonyítéka, hogy több ex-pilóta is a sportág nagyságaihoz, többszörös világbajnokokhoz hasonlította.

„Lewis talán kicsivel gyorsabb volt a szezon folyamán, ugyanakkor ő követett el több hibát” – nyilatkozott Jacques Villeneuve, 1997 bajnoka az Auto Bild lapnak. „Rosberg kiegyensúlyozottabb volt. Alain Prost is úgy csinálta, hogy mikor győznie kellett, többet kockáztatott, ha viszont nem, csak a szükséges pozícióra hajtott.”



Rosberg is ezt a taktikát alkalmazta az elmúlt három futamon, melyeken második helyeken ért célba, tudva, hogy pontelőnye kitarthat az utolsó versenyig. Villeneuve szerint a kockázatkerülő mentalitás bejött, és a némettől már csak a balszerencse veheti el a végső győzelmet: „Ha az autója nem fog meghibásodni, és túljut az első kanyaron, akkor zsebében a bajnoki cím” – jósolta.

Vagy, tehetjük hozzá, akkor, ha Hamilton nem fizeti le a mezőny valamely másik tagját, hogy kiüsse az ellenfelet. Az F1-től (egy évig biztosan) elköszönő Jenson Button ugyanis ezt a lehetőséget pedzegette. „Lewis nagyon gazdag, sok pénze van, magángéppel utazik mindenhová, így biztosan megengedheti magának, hogy fizessen nekem érte. Az egyetlen lehetőség akkor lesz erre, ha Nico leköröz majd engem, mert nem vagyunk eléggé gyorsak hozzá” – viccelődött Button a GQ magazinnak.

Míg Villeneuve a négy bajnoki címet nyert „Professzor”-hoz hasonlítja Rosberget, addig a háromszoros futamgyőztes Thierry Boutsen – aki Prosttal egy időben versenyzett – Niki Lauda nevét említi. A háromszoros világelső épp a Mercedesnél tölt be csapatelnöki pozíciót. „Niki Lauda is pont úgy csinálta, mint most ő, megnyert pár futamot, aztán várt és nem veszítette el a hidegvérét. Ez személyiségtől is függ, ami alapján pedig nem hasonlítható össze Rosberg Hamiltonnal” – fogalmazott a belga.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: