DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 29. vasárnap
F1

"Tízből kilencszer a falban van a vége"

Marcus Ericsson, a Sauber svéd F1-es pilótája szerint az esőgumikkal nem lehet biztonságosan átmenni a tócsákon, mert felúszik az autó - ezt pedig tíz esetből csak egyszer, szerencsével lehet megfogni.

Jó páran hibáztak az esős Brazil Nagydíj során, volt, aki emiatt kiesett és volt, aki végül megúszta - Fernando Alonso Sebastian Vettel, Nico Rosberg vagy éppen Max Verstappen is élt át meleg pillanatokat. Az extrém esős gumikat már korábban is többször érte kritika, Kimi Raikkönen is az abroncsokat tette felelőssé kieséséért és Marcus Ericsson is ezzel ért egyet.

"Aquaplaning, fehér vonal, a kettő kombinációja" - válaszolta Ericsson arra a kérdésre, hogy mi okozta a kiesését. "Az emelkedőn felfelé nagyon nehéz volt a helyzet. A pálya többi része szerintem egész használható volt, de a tizenkettes kanyar utáni rész a célvonalig valamiért az utóbbi évek során a legnehezebb szakasz."

ericsson-sauber-brazil-2016



A svéd pilóta szerint ezért egyértelműen az abroncsok a felelősek. "Amikor nagy sebességgel megyünk esőben, ezekkel a gumikkal, amelyeket most használunk, nem tudunk átmenni az állóvízeken úgy, hogy ne kockázassunk egy komoly megcsúszást. Nem én voltam az egyedüli, aki így járt" - tette hozzá.

"Szerintem tíz évvel ezelőtt egész vezethetők voltak a gumik ilyen körülmények között is, de azon mindenképpen dolgozni kell, hogy az ilyen tócsákon át tudjunk menni felúszás nélkül. A baj az, hogy ilyen esetekben a szerencsétől függ a dolog, ha éppen jól jön ki a dolog, akkor meg tudjuk fogni, de tízből kilencszer a falban ér véget a mutatvány. A tizedik alkalomma úgy járunk, mint Max és fél méterrel elkerüljük a falat" - magyarázta a sauberes.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: