DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Egyszerűbbé válhatnak az F1 szabályai

A Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff azt tervezi, hogy Abu Dhabiban összehívja a Stratégiai Csoport résztvevőit, hogy megtárgyalják, miképpen lehetne egyszerűsíteni a sportág szabálykönyvét.

Sajnos a 2016-os Forma-1-es szezon inkább a kisebb-nagyobb, zöld asztal melletti csatározásokról lesz emlékezetes, mintsem a pályán zajló eseményekről - ezért is volt felüdítő igazi, kerék-kerék elleni csatákat látni a Brazil Nagydíjon, melyet követően nem kellett azon vitázni, hogy ki kapjon büntetést és miért. Legutóbb a Max Verstappen-féle védekezési manővert tisztázták a sportág szabályalkotói, Toto Wolff mostani nyilatkozata pedig tökéletesen alátámasztja, hogy a zavar bizony jelen van az erőben. A Mercedes sportigazgatója szerint egyszerűsíteni kellene a regulákon, így a csapatoknak és a nézőknek is könnyebb dolga lenne.



„Jól kezdtünk, de a jelenlegi szabálykönyv 93 oldalas. Néhány témát egyszerűsítenünk kellene, ezt egyszerűen nem szabad figyelmen kívül hagyni” - idézte az osztrákot a crash.net. „Azért nem, mert a jelenlegi helyzetben a rajongók azt mondják, hogy túlkomplikált az egész, és szükség van az egyszerűsítésére. Az egyik ilyen terület a büntetések kérdése. A versenybírák dolga egyre nehezebbé válik, mert a csapatok évről évre okosabbak, így pedig nehéz lesz minden kiskaput bezárni. Ez a vastag szabálykönyv érthetetlen a nyilvánosság számára, így remélem, sikerül megoldást találnunk a legégetőbb problémákra. Akár már a jövő héten” - tette hozzá Wolff.

Toto Wolff az Abu Dhabi Nagydíj előtt szeretné összehívni a Stratégiai Csoport tagjait egy megbeszélésre, amely egybevágna azzal a tervvel, hogy a Forma-1 sokkal nézőbarátabbá váljon 2017-től. A csoportnak öt csapat (Mercedes, Ferrari, Red Bull, Williams, McLaren) állandó tagja, valamint egy hely van fenntartva a legjobb konstruktőrnek rajtuk kívül. Ez tavaly és idén is a Force India volt, amely érdekes módon a Williamst és a McLarent is megelőzi a pontversenyben. Mellettük még a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Jean Todt, valamint a kereskedelmi jogok tulajdonosa, Bernie Ecclestone is részt vesz a szervezet munkájában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: