DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 22. szerda
F1

Hét ok, amiért Rosberg megérdemelné a bajnoki címet

Ha a német pilóta idén nyerni tud, sokan szemére vetik majd, hogy az Lewis Hamilton balszerencséje miatt történt - de valóban így van? Hét érv amellett, hogy Rosberg miért méltó a 2016-os titulusra.

Tény, hogy Lewis Hamilton idén többször vált műszaki hiba áldozatává, amiért joggal róhatják fel Nico Rosbergnek, hogy Fortuna kegyeiből áll a bajnokság élén, de ne felejtsük el, hogy a brit hány alkalommal hibázott idén a rajtoknál. És különben is, ha a sportág történetében szerencsével megszerzett egyéni bajnoki címeket megjelölnénk, az egész úgy festene, mint egy Morse-kód.

Sebastian Vettel nem azért lett bajnok 2010-ben, mert a Ferrari elrontotta Alonso taktikáját. Hamilton sem azért ért fel először a csúcsra, mert Timo Glock nem bírta tartani a mezőny tempóját száraz gumikon, ahogyan Alonso sem úgy lett másodszor bajnok, mert eldurrant Michael Schumacher motorja Suzukában. Vagy Kimi Raikkönené 2003-ban a Nürburgringen, a végén pedig a finn csak két ponttal maradt le az elsőségről.



Nico Rosberg fenomenális teljesítményt nyújtott idén, és másoktól függetlenül teljes mértékben megérdemelné, ha ő emelhetné magasba a legfényesebb trófeát a szezon végén. A Sky Sports összeszedett hét okot, hogy miért.

1. Mert a hányattatás diadala lenne

Emlékszünk mi történt egy évvel ezelőtt? A német pilóta kénytelen volt végignézni, ahogyan austini hibája után csapattársa bajnoki címet ünnepel, majd a sapkabotrányt is le kellett nyelnie. Aztán jött a szezon utolsó három diadalmas futama, mely sorozatát 2016 elején négy győzelemmel folytatta. Nem lehet nem értékelni kitartását.

2. Kiegyensúlyozottabb volt, mint Hamilton

Amellett, hogy minden egyes versenyt az első sorból kezdhetett meg (Hamiltonnak ez hatszor sem sikerült), Rosberg egyetlen, valóban gyenge versenyt teljesített: Monacóban nem találta a helyét, de meg kell említeni a barcelonai és spielbergi ütközést Hamiltonnal, valamint a hockenheimi büntetését is. A német összességében kevesebb hibát vét, Toto Wolff szerint pedig ez lehet a bajnoki cím kulcsa.

3. A hozzáállása

Ahelyett, hogy megpróbált volna a pszichikai hadviselés eszköztárához nyúlni, Rosberg lefegyverzően nyugodtnak bizonyult egész szezonban, nem vagdalkozott, még akkor sem, amikor őt próbálták meg vétkesként kihozni a pályán történtekből (lásd Barcelona). A német elfogadja a gyengeségeit, és hogy vannak olyan területek, ahol nem tud versenyre kelni Hamiltonnal, de éppen ez a békés beletörődés teheti olyan kiegyensúlyozottá, mint amit idén tanúsított.

4. „Megjárta a hadak útját”

Emlékezzünk csak vissza: Rosberg hiába igazolt egy friss bajnokcsapathoz 2009 végén, a Brawnból Mercedesszé váló alakulat három évig folyamatosan alulmaradt a Red Bull-McLaren-Ferrari trióval szemben. Michael Schumacherrel az oldalán emberünk kitűnő iránymutatást kapott, összegyűjtve minden muníciót, amit a későbbiekben hasznosítani tudott. Talán idén megkapja jutalmát erőfeszítéseiért.

5. A Forma-1-nek új bajnokra van szüksége

Az utóbbi hat évben csak Sebastian Vettel és Lewis Hamilton tudott a sportág trónjára ülni, ha pedig az elmúlt nyolc évet vesszük, Jenson Button 2009-es diadalán kívül szintén ők a száguldó cirkusz egyeduralkodói. Attól eltekintve, hogy Nico megérdemli-e a végső győzelmet, avagy sem, diadala ellentmondana az F1 népszerűtlen kiszámíthatóságának.

6. Rosberg többször is kivételes teljesítményt nyújtott idén

Persze csapattársát többször emlegetik a legszebb győzelmek kontextusában, a német Kínában majdnem negyven másodperccel nyerte meg a versenyt, Szingapúrban pedig, miután fél másodperccel verte Hamiltont az időmérőn, a versenyen is megállíthatatlannak bizonyult.

7. 2016 az ő éve

Legtöbb győzelem, legtöbb leggyorsabb kör, eddig megszerzett legtöbb pont, 31 éves kora tekintetében pedig abszolút kijelenthető, hogy pályafutása csúcsán van. Talán idén először vezetett igazi bajnokként, és ha a hétvégén valóban az lesz Brazíliában, győztesként ünnepelhet majd - miért is ellenkezne bárki ebben az esetben, hogy nem szerzi meg a legfényesebb trófeát?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: