DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 7. hétfő
F1

Brawn elmondta, hogyan próbált segíteni az F1-nek

A sportág egyik legjobban tisztelt exmérnöke nem lesz Bernie Ecclestone utódja, de elmesélte, hogy milyen tanácsokkal próbálta segíteni az F1 új tulajdonosát, a Liberty Mediát.

Annak ellenére, hogy nemrég még Ecclestone utódjaként emlegették, Ross Brawn kijelentette, hogy nem lesz a sportág vezetője, azt azonban megerősítette, hogy segít a Liberty Mediának a sportág jövőben követendő útjának követésében. Ecclestone szerint honfitársa jobban tenné, ha a Nemzetközi Automobil Szövetségben, egykori kollégája, Jean Todt mellett vállalna szerepet - Brawn az ESPN-nek most elmesélte, hogy hol kezdődik, és hol végződik szerepvállalása a Liberty Mediával kapcsolatban.

„Adtam némi tanácsot a Liberty Mediának a Forma-1-ről, mert olyasvalakitől szerettek volna információkat szerezni, aki korábban részese volt a sportágnak, de már nem dolgozik egy csapatnál sem. Nem mondtam meg, hogy ezt és ezt kellene tenniük, egyszerűen kifejtettem a véleményemet a Forma-1-ről, annak szereplőiről, a csapatokról, és így tovább” - mondta a szakember, akitől azt is megkérdezték, hogy szerepvállalása lehet-e komolyabb is a jövőben.



„Ez mindig a Liberty döntése lesz, de nem folytak erről konkrét tárgyalások” - mondta Brawn. „Segítettem nekik abban, hogy jobban megértsék a Forma-1-et - még le kell bonyolítaniuk az átvételt, aztán pedig meglátjuk, mi történik majd. Szerintem kezdik felismerni, hogy Bernie kulcsszerepet játszik a történetben tapasztalatának, kapcsolatrendszerének és tudásának köszönhetően. A Liberty okos cégnek tűnik, akik óvatosan fognak előrelépni ezen a téren.”

„Remélem, hogy hosszú távú, több elemből álló tervet fognak alkotni. Milyen Forma-1-et szeretnénk látni öt év múlva? Ha a kritikák igazságosak, és lehet-e tenni ellenük? Mindenki több versenyzést akar látni, de milyen mértékben? Mert ha nagyon sok van valamiből hétről hétre, unalmassá válik, ha semmi sem változik.” Egy évvel ezelőtt Christian Horner szerette volna, ha Brawn szerepet játszik majd a 2017-es szabályok megalkotásában - bár ezen a téren nem történt változás, a szakember elképzeli, hogy ilyen szinten együtt működjön az FIA-val a jövőben.

„Ez még megvalósulhat, hiszen ha ez kell ahhoz, hogy jobb legyen a Forma-1, akkor mindenképp meg kell fontolni. Ha őszinte akarok lenni, ez nem a természetes környezetem, de ez nem az FIA felé, hanem inkább magam felé fogalmazom meg kritikaként! Amikor lenyugodnak a kedélyek, és meglátjuk, mi fog történni, ha időpontokban lehet majd gondolkodni, akkor időszerűbb lesz majd a szerepvállalásomról, és annak milyenségéről beszélni” - tette hozzá a brit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: