DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Ross Brawn nem lesz Ecclestone utódja – egyelőre

A sajtó kész tényként kezelte, az érintett azonban lehűtötte a várakozásokat: egyelőre még nem mozgolódik a Liberty Media – igaz, már kapcsolatban állnak Brawnnal. Ecclestone szerint a mérnök inkább az FIA-nál lenne jó helyen.

Az elsősorban Ferrarival elért sikereiről híres – de mérnökként Benettonnal, csapatvezetőként Brawn GP-vel is bajnoki címeket szerző – Ross Brawnt több Formula-1-es vezető pozíció kapcsán is megemlítették a hírek: a sportszakmai vagy műszaki oldal főnekeként és Ecclestone utódjaként egyaránt felmerült a neve. A német Auto Bild nyomán több lap tényként hozta le, hogy az egyezség megköttetett a versenysorozat új tulajdonosával, a Liberty Mediával.

„A Liberty egyelőre még nem jutott el odáig, hogy bármilyen kötelezettséget vállaljon” – kommentálta a híreket a 61 éves Brawn a BBC Sportnak. Az amerikai médiavállalkozás szándéka megújítani a sportágat, de mint Brawn is célzott rá, ez egy hosszabb folyamat. Mindazonáltal nem zárta ki a lehetőséget, és hozzátette, tanácsadói szerepben már most kapcsolatban áll a Libertyvel: „Egy kis konzultációval segítem őket, hogy jobban megértsék az F1-et, de ez minden.”



Brawn hozzátette, „minden Bernie Ecclestone-on múlik”, és azon, mi lesz a sportág jelenlegi első emberének sorsa a jövőben. A Liberty Media meghagyta Ecclestone-t az F1 Csoport élén, habár a korábbiakkal ellentétben felettest nevezett ki fölé Chase Carey elnök személyében. Ecclestone állítása szerint három évre szerződést hosszabbított a szeptemberben érkezett új tulajdonosokkal, habár ez azóta nem kapott megerősítést.

Az Autosport lapnak Ecclestone is beszélt a Brawnról szóló találgatásról, amit egyszerűen „egy rakás marhaság”-nak nevezetett. Szerinte ráadásul a megbecsült szakember inkább az FIA-nál, semmint az F1 menedzsmentjénél találna hozzá illő munkát:

„Örülnék, ha az FIA-hoz menne, hiszen abszolút első osztályt képvisel. Hosszú ideje nem beszéltem már vele, csekély elképzelésem sincs, mit csinálhat. Velünk azonban semmit, nincs szükségünk mérnökre, és senkire, aki Rosshoz hasonló háttérrel rendelkezik” – mondta Ecclestone, majd eloszlatta azt a tévhitet, hogy már a Liberty Media diktál a Formula-1-ben: „Ők részvényesek, Chase Carey pedig az elnöki székbe került Peter Brabeck helyére, de nem ők irányítják a céget. 10 %-ot birtokolnak, pillanatnyilag én vagyok az ügyvezető. A cég ugyanaz, mint mindig is volt. Ha a Liberty átveszi az irányítást, azt teszik, amit akarnak, mint mindenki, akinek cége van. De jelenleg nem ők a tulajdonosok, ezért nincsenek ebben a helyzetben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: