DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 9. csütörtök
F1

Hivatalos: Vettel megúszta

Fellélegezhet Sebastian Vettel, akit szabadszájúsága sodort bajba: az FIA nem kezd fegyelmi eljárást, viszont figyelmeztette a versenyzőket, ilyen többé nem fordulhat elő.

A Mexikói Nagydíj végén hangzott el az ominózus rádióüzenet, amelyet Sebastian Vettel Max Verstappen miatti dühe szült – a holland pilóta nem engedte el őt, miután kanyarlevágással védte meg pozícióját –: a német pilóta szidalmakat címzett Charlie Whitingnak, a Formula-1 versenyigazgatójának. Vettel illetlen beszéde nem újdonság, de komoly bajba sodorta magát azzal, hogy a sportágat felügyelő FIA egyik vezető tagját szidalmazta. A Nemzetközi Automobil Szövetség vizsgálódni kezdett, a szabályok alapján pedig Vettel akár eltiltást is kaphatott volna.



Az FIA kedd este tudatta közleményben, döntésre jutott: nem fogják megbüntetni Sebastian Vettelt. A pilóta annak köszönheti a testület nagylelkűségét, hogy bocsánatkérő levelet írt Whitingnak és az FIA-elnök Jean Todtnak, melyben ígéretet tett arra, a jövőben nem fordul elő hasonló, sőt, a szintén szidalmazott Verstappennel is beszélni fog.

„Őszinte bocsánatkérése és erős kötelezettségvállalása fényében az FIA elnöke úgy döntött, hogy, kivételes alapon, nem fog fegyelmi eljárást indítani Mr. Vettel ellen azzal, hogy az ügyet az FIA nemzetközi bírósága elé tárja” – áll a hivatalos közleményben.

„Az FIA mindig helyteleníteni fogja a sértő nyelvezetet a motorsportban, különösen akkor, ha a tisztségviselők vagy résztvevőtársak ellen irányul, és elvárja a bajnokságai minden résztvevőjétől, hogy tiszteletteljesek legyenek, és ügyeljenek a példára, melyet a nyilvánosságnak és főként fiatalabb generációnak mutatnak” – emeli ki a közlemény, amely a végén átvált figyelmeztetéssé: ha a jövőben a mexikói eset megismétlődik, azt fegyelmi eljárás fogja követni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: