DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 20. hétfő
F1

Akár el is tilthatják Sebastian Vettelt

A sajtó értesülései szerint az FIA hivatalosan is vizsgálatot indított a versenyigazgatót ócsárló F1-es ellen. Ha büntetik – márpedig úgy tűnik, nem hagyják megtorlás nélkül – bírságot, megrovást és akár eltiltást is kaphat.

Eddig sem volt újdonság, hogy Sebastian Vettelt megbüntethetik rádiós kirohanásáért a Mexikói Nagydíjon, a motorsport.com azonban most megtudta: az FIA elindította a vizsgálatot az ügyben. A Verstappen miatt dühös Vettel a Formula-1 versenyigazgatójának, Charlie Whitingnak címzett trágár szavakat, a rádiókommunikáció leirata itt olvasható el.

Bár az FIA hivatalosan még nem adott ki közleményt az eset vizsgálatáról, a lap értesülései szerint komolyan veszik a kérdést, és először eldöntik, szükség van-e bármilyen eljárásra Vettel ellen. Ha úgy határoznak, a Ferrari-pilóta viselkedése – amiért a négyszeres bajnok már bocsánatot kért Whitingtól – elfogadhatatlan, még alaposabb vizsgálódást indíthatnak arról, pontosan mely szabálypontok ellen vétett a német. Vettel esélyeit rontja, hogy az FIA elnöke, Jean Todt a helyszínen nézte a versenyt, és felháborította a rádióüzenet.



A motorsport.com szerint valószínű, hogy az FIA nemzetközi sportszabályzatának alábbi pontjai miatt vonják felelősségre Vettelt:

12.1.1.c Bármilyen tisztességtelen viselkedés vagy olyan tett, amely sértő bármely versenysorozatra vagy általánosságban a motorsport érdekeire nézve.

12.1.1.f Bármilyen szó, tett vagy írás, amely erkölcsi sérülést vagy veszteséget okozott az FIA-nak, testületeinek, tagjainak vagy végrehajtó tisztségviselőinek.

A fenti pontok megsértéséért különböző mértékű büntetések oszthatók ki, ezek közé tartozik a megrovás, pénzbírság, vagy akár egy versenytől való eltiltás is. Ez alapján az sem elképzelhetetlen, hogy Vettel nem vehet részt a soron következő versenyen, a Brazil Nagydíjon, amennyiben Charlie Whiting már az elkövetkezendő napokban a Motorsport Világtanács elé viszi az ügyet.

Sebastian Vettel ismert arról, hogy nem szokta megválogatni szavait, hiába hallja azokat a világ. Korábbi csapatfőnöke, Christian Horner meglátása azonban jól elmagyarázza, miért sokkal súlyosabb a mostani eset, mint az eddigiek: „Minden sportra igaz, hogy amit nem tehetsz, az a bíró becsmérlése. Meglepődnék, ha ez megrovás nélkül maradna.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: