DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Újabb fordulat: mégsem Vettel a dobogós!

A versenyirányítás hosszasan vizsgálta a német Ricciardóval szembeni védekezését, s végül az a versenyző esett először áldozatául a „Verstappen-szabálynak”, aki a legjobban kritizálta a hollandot.

Volt mit vizsgálnia a versenyfelügyelőségnek a Formula-1-es Mexikói Nagydíj utolsó körei után. Max Verstappent szinte rögtön a leintés után el is meszelték, amiért csak úgy tudott az őt támadó Sebastian Vettel előtt maradni, hogy egy elfékezés után átvágta a pályát (akárcsak Lewis Hamilton a verseny rajtjánál). Nem sokkal később aztán kiderült, hogy az amúgy a Nap versenyzőjének is megválasztott németet is vizsgálják, méghozzá a másik Red Bull-pilóta, Daniel Ricciardo ellen bemutatott védekezéséért.

vettel-ferrari-mexiko-3



A vád szerint Vettel féktávon váltott irányt, márpedig ezt a legújabb szabályok – amelyeket épp a német által keményen kritizált Verstappen agresszív és veszélyes manőverei miatt hoztak meg nemrég – szigorúan tiltják. Az eset után Ricciardo is azonnal büntetést követelt: az ausztrál szerint a Ferrari versenyzője nem érdemelt dobogót a vele szembeni megmozdulása után.

Nos, végül nem is érdemelt: hiába pezsgőzött a pódiumon a Verstappen büntetése miatt előrelépő Vettel, a versenyirányítás hosszas tanakodás és az érintettek meghallgatása úgy határozott, hogy tíz másodperces büntetést ró ki a négyszeres világbajnokra. Ez pedig azt jelenti, hogy így Ricciardo zárt végül a harmadik pozícióban, míg Vettel egészen az ötödik helyig, azaz Verstappen mögé csúszott vissza az eredménylistán. A ferrarist ráadásul két büntetőponttal is „jutalmazták” a felügyelők a szabálytalan manőverért.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: