DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 28. péntek
F1

Van, aki szerint kilenc másodperc lehet a javulás

Egyelőre minden F1-es istálló kicsit a sötétben tapogatózik a 2017-es autókkal kapcsolatban - a várakozások eléggé eltérőek, legalábbis, amit megosztanak egymással.

Egyelőre minden Formula-1-es istálló a sötétben tapogatózik a 2017-es szezont illetően, hiszen rejtély, hogy ki hogyan alkalmazkodik az új szabályokhoz és ki mit hoz ki az autóból. A csapatok egymáshoz sem tudják mérni saját fejlesztéseiket és egyre vadabb, de mindenképpen szélsőséges vélemények hangzanak el azzal kapcsolatban, hogy valójában mennyit fognak gyorsulni a következő szezonban.

csapatvezetők-2016



Alapvetően körönként négy-öt másodpercről beszélnek a legtöbben, de van, aki szerint ennek a duplája is előfordulhat. Hogy segítsék a Pirelli munkáját, az FIA megkérte a csapatokat, hogy osszák meg (név nélkül) az eddigi adataikat - ez azonban többek szerint messze áll a valóságtól. "Nem hiszem, hogy mindenki mindent kiad" - idézi Christian Hornert, a Red Bull csapatfőnökét az Auto Motor und Sport.

Eric Boullier, a McLaren részéről csak annyit tett hozzá, hogy az értékek között vannak meglehetősen különösek is, Pat Symonds (Williams) pedig annyit, hogy a közzétett adatok közül jó pár elég messze áll a reálistól. A csapatok között egyébként abban is elég nagy a szakadék, hogy ki hány százalékos leszorítóerő-növekedést vár, de egy motorgyártó szerint az erőforrás terén is találhat 200 lóerőt - ugyan név nélküliek az adatok, de ezt valószínűleg a Honda várja.

A leginkább az az adat verte ki a biztosítékot a csapatoknál, hogy valaki szerint az egyenesekben is 13%-kal gyorsabbak lehetnek az idei szezonhoz képest - a nagyobb abroncsok és nagyobb leszorítóerő miatt a végsebességnek jelentősen csökkennie kellene. "Ha ez igaz, mi mind nagyon elnéztünk valamit. Ez kilenc másodperces körönkénti javulást jelentene. Ha ezt valaki megcsinálja, akkor világbajnok lesz" - mondta erre az egyik csapat meg nem nevezett képviselője.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: